drone.jpg

De revelion, forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 45 de drone rusești. Dintre care 13 au fost doborâte în 2022, iar restul 32 – în 2023. Acest lucru a fost raportat de Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

În noaptea de 31 decembrie 2022 spre 1 ianuarie 2023, armata rusă a atacat Ucraina cu drone kamikaze Shahed-131/136 de fabricație iraniană.

„Ca urmare a activității de luptă, apărarea aeriană a Forțelor Aeriene, în cooperare cu apărarea aeriană a altor componente ale Forțelor de Apărare ucrainene, a distrus 45 de drone de atac”, se arată în postarea de pe Telegram.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md