3157B98F00000578-0-image-a-20_1455800820146.jpg
Un crater de gaz din deșertul Karakum, denumit „Porțile Iadului”, arde continuu din 1971, fiind principala atracție turistică din Turkmenistan, fostă republică sovietică și una dintre cele mai închise țări din lume. Însă președintele țării a ordonat acum stingerea flăcărilor și sigilarea craterului, notează Digi24.

Gurbangulî Berdâmuhamedov spune că flăcările care ard în puţul cu o lăţime de 70 de metri au un „impact negativ asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei din vecinătate”.

„Risipim resurse naturale valoroase pentru care am putea primi câştiguri ce ar fi folosite pentru a creşte bunăstarea poporului nostru”, a adăugat el, potrivit declaraţiilor difuzate de televiziunea de stat.

Prin urmare, el a ordonat autorităţilor să „găsească o soluţie pentru a stinge focul” care arde în Darvaza.

Situat în deșertul Karakum din Turkmenistan, craterul Darvaza este o groapă artificială masivă, în care arde gaz metan de zeci de ani.

Sursă foto: Profimedia Images

S-a spus că Darvaza, cunoscută și ca „Porțile Iadului”, a fost incendiată intenționat de autoritățile sovietice, sperând că focul se va stinge în câteva săptămâni. Cu toate acestea, aproape 50 de ani mai târziu, craterul este încă aprins și adevăratele sale origini sunt încă învăluite în mister.

Autorităţile au încercat de mai multe ori să îl stingă, fără succes. În acelaşi timp, Turkmenistanul a încercat să facă din acest sit, aflat la 270 de kilometri de capitala Aşhabad, o atracţie turistică.

Craterul care arde de mai bine de 50 de ani ilustrează imensitatea rezervelor de gaz pe care se află Turkmenistanul, a cărui economie este foarte dependentă de exporturile de energie.

Preluat de la: diez.md