1497354585304.jpg

„Elevul și-a depășit profesorul” este o realitate valabilă nu doar pentru băncile școlii. Regizorii și scriitorii se împiedică mai mereu de această afirmație. Deși în rare cazuri, totuși filmele pot întrece cărțile.

Psycho (1960)

Psycho este un film de groază american din 1960, regizat de Alfred Hitchcock. Scenariul scris de Joseph Stefano este inspirat din romanul cu același nume al lui Robert Bloch. Recenziile fanilor și ale criticilor cinematografici și literari au ajuns la concluzia că filmul este o adevărată operă de artă, pe când cartea este doar o bun supliment la acesta.

A clockwork orange/ Portocala Mecanică (1971)

Estetica unică a lui Kubrick, regizorul filmului, face ca această versiune a poveștii să fie mai captivantă decât romanul. Lucrarea autorului a fost adaptată și la teatru, dar, până în prezent, versiunea cinematografică rămâne a fi cea mai bună.

The Godfather/ Nașul (1969)

Nașul este considerat a fi unul dintre cele mai mari filme din toate timpurile. Romanul lui Mario Puzo este cu siguranță distractiv, dar Francis Ford Coppola l-a ridicat la o realizare cinematografică uluitoare. Este, de asemenea, o poveste mai asemănătoare cu istoria lui Don Corleone (Marlon Brando) încorporată în The Godfather, Partea a II-a a filmului.

One flew over the cuckoo’s nest/ Zbor deasupra unui cuib de cuci (1975)

Atât jocul actorilor, cât și măiestria regizorului a uluit publicul larg. Interpretat de Jack Nicholson, McMurphy este un anti-erou cinematografic durabil. Conform Hollywood, filmul a schimbat perspectiva de la Chief (Will Sampson), care narează romanul, la McMurphy, făcând astfel conflictul dintre McMurphy și Ratched (Louise Fletcher) tot mai dinamic.

The shining/ Strălucirea (1980)

La numai 3 ani după lansarea cărții a apărut și filmul, care a cucerit cinematografele. Stephen King a fost extrem de nemulțumit de adaptarea lui Kurick a romanului, în mare măsură de modul în care diminuează elementele supranaturale. Dar, în timp ce Jack Torrance (Jack Nicholson) nu este posedat în film, el este cu mult mai înfricoșător decât în carte, pentru că oroarea este mai întemeiată și familiară.

The Silence of The Lambs/ Tăcerea Mieilor (1991)

Filmul raționalizează romanului, însă elimină părțile aparent plictisitoare și neînsemnate. Ceea ce face pelicula o adaptare incredibilă este relația lui Clarice Starling și Hannibal Lecter, pe care nu o putem vizualiza în carte.

Jurassic Park (1993)

Când și-a făcut apariția acum aproape 25 de ani, Jurassic Park a fost o realizare tehnologică imensă. Este greu pentru roman să lupte cu deplina realizare a dinozaurilor mai mari decât descrierea în carte. Tehnologiile, încă o dată, au învins lumea scrisă, însă în acest caz, ambele sunt opere de artă.

Forrest Gump (1994)

Ultimul, dar nu după importanța, vine celebrul film al actorului Tom Hanks. Romanul întrunește o mulțime de detalii, pe care filmul le-a eliminat cu grijă. În roman, Forrest devine un astronaut și se duce la spațiu, întâlnește o maimuță pe nume Sue, și ajunge în junglă, unde a fost aproape de mâncat de canibali, filmul se axează pe parte aumană a lui Forrest, ceea ce îl face renumit.

Este o crimă să lăsăm cărțile pentru a urmări filmele, dar este o aptitudine extraordinară să le putem împleti pe ambele!

Preluat de la: Zugo.md