BeFunky-collage-4.jpg

„Wednesday” este un serial de televiziune de groază și comedie supranaturală americană, bazat pe personajul Wednesday Addams, realizat de caricaturistul Charles Addams. În doar trei săptămâni de la debut, serialul a depășit 1,02 miliarde de vizualizări, comedia fiind difuzată în peste 150 de milioane de locuințe, transmite Netflix. În prezent, producția cinematografică americană este al doilea cel mai popular serial în limba engleză de pe Netflix. Chiar dacă încă nu l-ați vizionat, cu siguranță ați auzit despre acest serial care a devenit comedia de groază favorită pentru mulți cinefili.

Echipa #diez a realizat un interviu cu Victoria Sajin, o tânără din Republica Moldova care a avut oportunitatea să apară în câteva secvențe din „Wednesday”. În acest material, vă povestim mai multe detalii din culisele serialului fenomen, dar și despre experiența Victoriei pe platoul de filmare.

Cum a apărut propunerea de a apărea în serial

Tânăra activează în calitate de fotomodelă pentru o agenție de modelling din România. Pe grupul comun al agenției, Victoria primise o notificare care anunța despre o filmare cu o durată de patru zile, iar fetele interesate să participe pot lăsa un mesaj. Un detaliu amuzant pe care ni l-a spus Victoria este că nu a știut în ce serial urmează să se filmeze până a ajuns pe set. „Așa cum scria în mesaj, se menționa despre niște eventuale filmări pentru un serial. M-am înscris, însă credeam că poate e un proiect din producția românească până am ajuns la proba de costume și am început să înțeleg despre ce este vorba”, menționează tânăra. De asemenea, aceasta ne-a spus că fetele de la agenție nu au participat la un casting real, dar au fost selectate pentru filmările serialului în urma unor portofolii pe care le-au pregătit.

Prima experiență pe platoul de filmare al serialului

„Prima zi pe platou a fost, cred eu, cea mai frumoasă, dar și cea mai grea, pentru că nu înțelegeam ce se întâmpla, cât timp trebuie să stau și dacă fac totul bine”, ne-a spus Victoria. Totodată, ea a avut emoții când a mers pentru prima dată la filmările serialului, deoarece își dorea să facă față experienței, fiind pentru prima dată când a participat la procesul de producție al unui proiect atât de mare.

În prima zi de filmare, înregistrările pentru serial au durat 13 ore. „Filmările au început în luna octombrie și temperatura aerului era destul de scăzută, dar sincer vorbind, la cât de entuziasmată eram, nici nu simțeam frigul.”

Despre echipa de filmare și actorii serialului

„În general, erau drăguți, nu mă așteptam ca niște actori atât de cunoscuți să fie prietenoși cu oameni pe care îi vedeau pentru prima dată, dar spre surprinderea mea, pe platou nu simțeai diferența între noi. Se salutau, zâmbeau și dacă aveau ocazia poate chiar și vorbeau”, relatează Victoria despre actori.

În legătură cu echipa de filmare, tânăra menționează că unii membri ai echipei erau destul de înțelegători și le ofereau ajutor, căci experiența de a te filma prima dată pentru o perioadă atât de mare pe temperaturi scăzute era destul de dificilă. O altă parte a echipei impunea niște condiții mai complicate, care îngreunau procesul de lucru. Deoarece filmările pentru serial au avut loc în perioada pandemiei de COVID-19, actorii erau obligați să poarte două măști de protecție, în timpul filmărilor de afară, era interzis să îmbrace gecile personale, uneori fiind nevoiți să aștepte câte 30 sau 40 de minute în frig doar într-o uniformă școlară.

Pe de altă parte, Victoria ne-a povestit că admiră seriozitatea de care dădea dovadă Tim Burton, regizorul serialului în timpul filmărilor. „Chiar dacă atunci nu îmi plăcea când înregistram un singur cadru de 10 ori, fiind o scenă în care doar mergeam, când am văzut rezultatul final, am înțeles de ce insista atât de mult. E un om într-adevăr talentat”, a declarat tânăra.


Sursă: Victoria Sajin/arhivă personală

Sursă: Victoria Sajin/arhivă personală

Eleva de la Academia Nevermore

Victoria a jucat în serial rolul unei eleve de la Academia Nevermore. „Eu eram eleva de la Nevermore, școala în care este transferată Wednesday. Nu am avut replici și nici nu cred că ar fi fost cazul pentru prima încercare să și vorbesc în limba engleză în fața camerei. Apar mai des în cadrele filmate la școală sau în competiția de pe lac. Trebuia mereu să fiu îmbrăcată în uniformă școlară și să stau prin curtea școlii de parcă aș fi fost în pauză, să vorbesc cu prietenii sau să merg spre cabinetul în care am următoarea oră. Pare ceva banal, dar totuși a fost solicitant, fiindcă se cerea și de la noi actorie și implicare maximă”, menționează Victoria.


Sursă: Victoria Sajin/arhivă personală

„Am avut ocazia să o văd pe Jenna Ortega zilnic”

Am rugat-o pe Victoria să ne spună dacă a avut ocazia să interacționeze cu actorii principali ai serialului. Iată ce ne-a spus ea. „Pot spune fericită: «DA!». Am avut ocazia să o văd pe Jenna Ortega zilnic când participam la filmări, nu am cunoscut-o îndeaproape, dar măcar ne salutam reciproc și, dacă era cazul, glumea pe platou. O vedeam mereu cum încearcă să-și intre în rol și cum exersează o căzătură cu orele. I-am văzut și pe băieții care joacă rolurile lui Hunter și Xavier. Cel mai amabil și prietenos a fost Ajax, a vorbit cu mulți dintre noi, cei de la figurația specială, și o dată chiar ne-a servit cu pizza.”

Atmosfera de pe platoul de filmare

Atmosfera pe platou se menținea mereu într-un tempo mai alert, dar actorii oricum găseau momente pentru a se amuza și chiar pentru a forma prietenii. „Eram deja prieteni toți acolo, însă temperaturile minime din lunile noiembrie și decembrie ne cam puneau bețe în roate și greu găseai pe cineva cu bună dispoziție după ce rezistase frigului toată ziua. Glumeam mereu, dar odată ce se anunța că începe filmarea unui cadru, se făcea liniște.”


Sursă: Victoria Sajin/arhiva personală

O zi obișnuită de filmare

De obicei, Victoria se trezea la ora 2.30 pentru a reuși să se întâlnească la ora 3.30 cu întreaga echipă. Filmările aveau loc în orașul Buftea, o localitate din apropierea municipiului București. De obicei, ajungeau pe set în jurul orelor 4.0-4.30 și se schimbau în costumele pregătite pentru ziua de filmare, iar ulterior mergeau la machiaj.

Din cauza faptului că erau foarte mulți oameni care necesitau pregătiți pentru filmare, intervalul de la ora 4.0 până la ora 8.0 era alocat pentru aranjarea actorilor din figurația specială. Având în vedere că erau nevoiți să aștepte destul de mult timp, mai obișnuiau să doarmă pe băncile din corturi.

După ce toți actorii erau gata, aceștia se îndreptau spre platoul de filmare și începea lucrul propriu-zis. În majoritatea cazurilor, Victoria ne-a spus că a filmat în timpul zilei și pentru ea înregistrările se terminau în jurul orei 17.00, dar erau și cazuri când petrecea și 16 ore pe set. După finalizarea procesului de lucru, venea momentul în care actorii își lăsau costumele și mergeau acasă. „Se dădea o adevărată «luptă» pentru cine reușește să-și lase costumul primul fără a sta la coadă pentru a pleca cât mai curând acasă. Dacă nu reușeai să te schimbi printre primii, mai stăteai o oră până înapoiai costumele, fiindcă, după ce te-ai trezit la ora 3.0, fiecare secundă până a ajunge acasă conta. Eu veneam pe la orele 19.00-20.00. Odată ajunsă acasă, mâncam și imediat mă culcam, pentru că a doua zi iarăși trebuia să mă trezesc la ora 3.0”.

Din păcate, Victoria nu a reușit să se bucure prea mult de viața personală în acea perioadă, dar experiența a meritat toate sacrificiile.


Sursă: Victoria Sajin/arhivă personală

Sursă: Victoria Sajin/arhivă personală

„Serialul m-a scos din zona de confort și mi-a demonstrat că totul este posibil dacă îți dorești”

Tânăra ne-a povestit și despre ce a reușit să învețe prin prisma acestei oportunități. „A fost o experiență unică în viața mea și sunt recunoscătoare că am avut ocazia să particip la un astfel de proiect. Am învățat foarte multe, dar cel mai important este faptul că s-a schimbat viziunea mea față de industria cinematografică. Când privesc un film, apreciez și munca din spatele acestuia, nu doar rezultatul final. Serialul m-a scos din zona de confort și mi-a demonstrat că totul este posibil dacă îți dorești, ținând cont de faptul că mergeam zilnic la filmări în timp ce mă conectam online și pentru orele de la facultate.”

Ce poate oferi o asemenea experiență

Victoria susține că a învățat multe lucruri frumoase datorită acestei experiențe. În primul rând, a devenit mult mai responsabilă, deoarece nu e atât de ușor să fii zilnic la ora 3.30 în alt colț al Bucureștiului. „Cu timpul, am ajuns să fiu atât de obosită, încât mă trezeam automat, din responsabilitate.”

De asemenea, a învățat cum să facă față unor situații mai dificile, dar cel mai important pentru Victoria a fost să vadă cum se desfășoară procesul de filmare al unui serial și să înțeleagă ce înseamnă actoria cu adevărat. Tot ea ne-a spus că noi vedem doar 10 % din munca depusă de toată echipa de producție când privim un film. Acea scenă de 10 secunde în care actorii doar merg pe o stradă este filmată de 10 ori din cinci unghiuri diferite și în tot acest timp toți cei care intră în cadru trebuie să facă același lucru. În acest sens, Victoria a devenit și mai răbdătoare, deoarece uneori chiar îi era greu să facă asta de atâtea ori.

Provocările din timpul filmărilor

Victoria ne-a enumerat câteva dintre provocările cu care s-a confruntat în timpul filmărilor:
# trezitul la ore matinale;
# dormitul pe băncile din corturi;
# filmatul în frigul din luna decembrie în uniforme școlare care nu erau călduroase;
# participarea la orele de la facultate, la care învăța în paralel;
# oboseala care era mereu prezentă, fiindcă dormea în cel mai bun caz doar cinci ore.


Sursă: Victoria Sajin/arhivă personală

Produsul final în viziunea tinerei

Am întrebat-o pe Victoria dacă a reușit să vizioneze serialul, iar răspunsul a fost: „Da, am reușit să-l vizionez și când am văzut cât de bine a ieșit, parcă am și uitat de toate greutățile care au apărut pe parcurs”.

În opinia Victoriei, scenariul este bine alcătuit și înregistrat la un nivel într-adevăr calitativ.

Planurile de viitor în materie de apariții în filme sau seriale

„Cu mare drag aș mai filma încă o dată pentru o producție cinematografică, așa cum sunt deja pregătită atât fizic, cât și moral, dar acum studiez în ultimul an la facultate și mă focusez mai mult în această direcție. În viitorul apropiat, sigur nu mai apar în vreun serial/film, dar sper că asta nu a fost prima și ultima experiență de acest gen”, ne-a dezvăluit Victoria pentru finalul interviului.

Preluat de la: diez.md