ipiccy_image-6-2.jpg

În contextul sărbătorilor de iarnă, studioul de film și televiziune Warner Bros. (WB) a anunțat despre lansarea desenului animat „Crăciunul cu micul Batman” (Merry Little Batman). La această producție cinematografică a lucrat și Mihaela Buzgan, animatoare 2D din Republica Moldova. Tânăra a făcut parte din echipa Gigglebug Entertainment (GBE), Finlanda.

Puțin despre backgroundul tinerei: Mihaela Buzgan și-a făcut studiile universitare în Danemarca, la The Animation Workshop – VIA University College, specialitatea Animație de personaj. După absolvire, în 2019, a avut primul serviciu în calitate de animatoare 2D la studioul Lupus Films din Londra, în cadrul proiectului „Tigrul care a venit la ceai” (The Tiger Who Came to Tea). Ulterior, a lucrat în diverse proiecte freelance în perioada pandemiei. În 2021, a avut posibilitatea să colaboreze de la distanță cu un studio din Scoția, numit Wild Child Animation, la proiectul televizat pe baza cărții „Minunata lume a lui Tom Gates” (The Brilliant World of Tom Gates), de Liz Pichon.

În continuare, citește un interviu realizat de #diez cu această tânără despre experiența sa în cadrul unui proiect marca Warner Bros.

În 2022, a găsit o ofertă de lucru postată pe pagina studioului de televiziune Warner Bros. și a decis să aplice. Inițial, oferta de muncă era pentru proiectul televizat „Tom și Jerry”, însă locurile erau deja ocupate și compania i-a propus să aplice pentru proiectul „Crăciunul cu micul Batman”, care urma să înceapă. A făcut un test de animație și acesta a fost acceptat de către Animation Lead-ul proiectului. Ulterior, a fost invitată la interviu, urmând deja și însăși oferta de muncă.

Pentru Merry Little Batman am fost nevoiți să învățăm să desenăm modelul de personaje în ipostaze exagerate, care nu mereu erau oferite de către studioul Warner Bros. Momentul complicat era să vedem dacă stilul nostru de a poza personajele corespundea cu viziunea regizorului Mike Roth. Era un proces lung de back and forth¹ pentru a corespunde stilului.

În timpul procesului de lucru, Mihaelei i-a trezit interes munca în echipă, fiindcă colaborau între ei animatori ce își ofereau reciproc feedback despre animație, mișcare, stilul personajului etc.

De asemenea, mi-a trezit interes mare studioul și felul de organizare a companiei. Anthu Harling și Joonas Utti, producător și, respectiv, regizor la Gigglebug Enternainment, erau foarte deschiși cu lucrătorii și ne vorbeau despre ideile lor de proiecte și despre viziunea pe care o au despre studio și cum să te simți în el. Aveau o politică prietenoasă în legătură cu orele de lucru și comunicarea între personal, cu distracțiile și implicarea pozitivă în proiecte. Am fost plăcut surprinsă de modul lor de gestionare a momentelor stresante în studio și de deschiderea de a vorbi cu toți lucrătorii despre aceasta.

I-a plăcut lucrul în echipă, pentru că o perioadă lungă a lucrat de acasă și atât ea, cât și alți colegi de ai ei duceau o lipsă de comunicare.

Am format multe prietenii noi cu colegii care erau spanioli, greci, mexicani, francezi, turci etc. Această experiență mărește viziunea asupra omenirii, a culturii, a felului de a trăi și de înțelegere a oamenilor. Cred că este util să ne cunoaștem mai îndeaproape, astfel oferim oportunitatea de a înțelege alte popoare și să vedem cât de diverși, dar și apropiați suntem.

Inițial, animatoarea nu a realizat că va lucra cu compania Warner Bros. Cei de la Gigglebug Entertainment din Finlanda au efectuat împreună cu echipa din Statele Unite ale Americii vizite. Astfel, Mihaela a reușit să-l cunoască pe regizorul proiectului, dar și pe toți artiștii care au lucrat la preproducția desenului animat. Aceste vizite și comunicările deschise au avut scopul să-i ajute pe cei implicați în proiect să mențină producția la nivelul așteptărilor lor.

Desigur, este o ofertă de vis să conlucrezi cu un studio recunoscut internațional, deși personal sunt mai mult atrasă de stilul proiectelor și de mesajul acestora, decât de popularitatea studioului.

Moldoveanca a lucrat local din studioul de la Helsinki. O zi de lucru începea la ora 9.0. De obicei, lua o cafea cu colegii și apoi își împărțeau responsabilitățile.

Lucram la calculator timp de șapte ore pe zi cu pauze de recuperare. Desenam frame by frame² fiecare cadru în baza scenei oferite de Animation Lead. În unele zile, aveam adunări pentru a primi feedback și pentru a viziona secvențele animate de cei 12 colegi din studio. Ziua se încheia la cinci-șase seara. Studioul era deschis până târziu, astfel încât puteai lucra și mai multe ore peste program, dar și asupra proiectelor personale.

Am fost și eu, autoarea acestui articol, la proiecția acestui desen animat, care a avut loc la Chișinău, în incinta centrului de producție digital-media Mediacor. Astfel, pe parcursul vizionării, mi-au apărut mai multe întrebări față de procesul de lucrul în cadrul producției cinematografice, două dintre care i le-am adresat tinerei în timpul interviului.

În desenul animat am observat foarte multe detalii mărunte, dar care-i oferă o valoare în plus. Prin urmare, am întrebat-o pe Mihaela cât de stresant a fost să țină pasul cu echipa de producție ca să livreze la timp ceea de ce era ea responsabilă.

Erau multe detalii pentru fundal, însă eu nu am lucrat la acestea. Animația de personaj implica doar animația personajelor, celor care se mișcă în film. Fundalurile sunt realizare de o echipa separată, care într-adevăr a avut o mai mare responsabilitate să mențină un stil strict dorit de Warner Bros.

De asemenea, eram curioasă dacă era implicată în procesul de elaborare a scenariului sau dacă era doar pe partea de design.

Scenariul a fost oferit în totalmente de Warner Bros., de regizorul Mike Roth. Acesta a fost lucrat alături de echipa de la Warner Bros. Designul de personaje și stilul general de fundal, la fel, a fost oferit de Warner Bros. Gigglebug Entertainment din Finlanda a fost responsabilă doar de producție și postproducție. Deci, eu eram responsabilă să animez personajele pe baza designului și storyboard-ul oferit de Warner Bros. Eu primeam modelul de personaj care trebuie animat într-o ipostază și, timp de șapte ore, îl desenăm făcând o anumită mișcare. Pentru 10 secunde de animație eu desenam 120 de imagini care nu erau colorate, erau doar în creion digital. Colorarea a fost realizată de o altă echipă.

Feedbackul este un aspect foarte important. Mihaelei, de fiecare dată, îi era oferită oportunitatea să-și spună opinia critică.

Sigur, puteam oferi feedback în animația personajului pentru a îmbunătăți mesajul sau vizualul imaginii. Acestea le discutam cu Animation Leads și ei decideau dacă este potrivită ideea mea.

Tânăra mi-a spus că-i place cum a ieșit produsul final. Îi place că este un desen animat upbeat³, pozitiv și îi aduce aminte de animațiile de la Nickelodeon din copilărie, pe care le iubea. În profesia de animatoare apreciază sentimentul pe care îl are atunci când vede un personaj ce se mișcă și pare viu chiar dacă este desenat în creion simplu.

Îmi place că pot oferi iluzia de viață chiar și celor mai neobișnuite și neordinare personaje sau chiar obiecte.

Cel mai provocator pentru Mihaela în această experiență a fost să se adapteze la noul proiect, deoarece cu fiecare film trebuie să învețe personajul nou ori personajele noi de la zero: cum se comportă, ce fac(e) și ce nu fac(e). La fel, trebuie să învețe cum să le (îl) deseneze corect.

Cunoașterea unui personaj nou este la fel precum cunoașterea unui om nou.

Animatoarea și-ar dori să colaboreze și cu studioul Cartoon Saloon din Irlanda, precum și cu alte companii din Franța.

Începătorilor Mihaela le recomandă să:
# deseneze cât mai mult, în special lucruri din viață;
# poarte mereu cu ei un sketchbook și să deseneze zilnic în el;
# să-și dezvolte imaginația și să încerce să deseneze același personaj în diverse ipostaze;
# practice animația însăși, căci există cursuri online gratuite care oferă o idee generală despre exercițiile fundamentale care pot fi practicate și individual.

Tânăra este o iubitoare a desenelor animate, iar preferatul ei este „Călătoria lui Chihiro” (Spirited Away) de la studioul Ghibli.

Pentru emoțiile pe care mi le-a creat când l-am privit în adolescență.

De asemenea, îi place și desenul animat Spirit – Armăsarul Vestului Sălbatic (Spirit: Stallion of the Cimarron) de la DreamWorks Animation.

Pentru animația de cai, combinația cu o muzică extraordinară și foarte mari emoții.

În desenul animat la care a adus o plus valoare în calitate de artistă, tânăra spune că nu ar modifica nimic, deoarece iubește să încheie proiectele și să meargă la următoarele cu idei noi și multă energie. Animatoarea a menționat că probabil această situație ar fi altfel în cazul proiectelor personale, dar acestea iau mai mult timp pentru realizare.

Mai jos, găsiți trailerul desenului animat „Crăciunul cu micul Batman”.

Activitatea animatoarei poate fi urmărită pe pagina ei de Facebook.

¹ Înapoi și înainte.

² Cadru după cadru.

³ Optimist.

Preluat de la: diez.md