lapte-crud.jpg

Cât este de sănătos să bei lapte crud? Experții în sănătate avertizează asupra consumului acestei băuturi. Pasteurizarea laptelui de origine animală a fost adoptată pe scară largă ca o măsură de sănătate publică de bază – produsul proaspăt este încălzit la temperaturi ridicate pentru a ucide microbii dăunători înainte de a fi pus în vânzare, potrivit Food and Drug Administration.

Experții autoproclamați experți în sănătate și influencerii în domeniul bunăstării se dezic de acest proces, insistând în nenumărate postări pe rețelele de socializare – eticheta #RawMilk are 22,6 milioane de vizualizări, până în prezent – că invenția lui Louis Pasteur absoarbe nutrienții și exacerbează probleme precum intoleranța la lactoză și eczema.

„Da, este adevărat că pasteurizarea ucide o parte din bacteriile benefice existente în lapte, dar nu îl transformă în „lapte mort” și nici nu îl lipsește de toate proprietățile sale nutritive. Este unul dintre alimentele cele mai bogate în nutrienți care există”, a declarat Brian St. Pierre, dietetician autorizat și director de nutriție la Precision Nutrition, pentru Men’s Health.

Pasteurizarea scade drastic conținutul bacterian al laptelui pentru a diminua bolile de origine alimentară, laptele pasteurizat este în continuare bogat în proteine și plin de calciu, vitamina D și multe alte substanțe nutritive vitale, rămânând în același timp relativ ieftin, bine studiat și disponibil pe scară largă. „Vedem acest lucru foarte des după pandemie, oamenii care se orientează către alimente „locale” sau „naturale” – folosesc ghilimele -„, a declarat Nicole Helen Martin, microbiolog în domeniul produselor lactate la Universitatea Cornell, pentru New York Times.

În timp ce 20 de state încă interzic vânzarea de lapte crud sub o formă sau alta, un număr tot mai mare de legi de stat revin asupra dezbaterii privind laptele crud – Iowa a legalizat vânzarea vara trecută, în timp ce Illinois a reluat luna aceasta un proiect de lege pentru a extinde vânzările. De-a lungul procesului de muls, germenii se pot amesteca cu laptele în mai multe puncte diferite, deoarece zăbovesc peste tot, de la ugerul vacii până la mâinile fermierului.

Laptele nepasteurizat poate găzdui bacterii care cauzează boli comune de origine alimentară – cum ar fi salmonella, listeria, campylobacter și E. coli – și poate duce la greață, vărsături, febră, dureri de corp și insuficiență renală.

Majoritatea oamenilor sănătoși se recuperează în câteva zile sau săptămâni, dar ar putea fi mortală pentru unii – în special pentru adulții în vârstă, copiii mici și femeile însărcinate. Și, deși se estimează că doar 1% dintre americani consumă lapte crud, experții sunt îngrijorați de potențialul risc pentru sănătatea publică, scrie nypost.com. 

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor notează că „majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății publice și a furnizorilor de asistență medicală consideră că pasteurizarea este una dintre cele mai eficiente intervenții de siguranță alimentară din toate timpurile în domeniul sănătății publice”.

Între 1998 și 2018, 2.645 de persoane s-au îmbolnăvit, 228 au fost spitalizate și trei persoane au murit din cauza unor boli asociate cu laptele crud, a raportat CDC, observând o creștere a cazurilor corelată cu relaxarea reglementărilor din ultimii ani. În timp ce unele cercetări arată corelații între consumul de lapte crud și îmbunătățirea alergiilor, a funcției imunitare și a sănătății intestinale, experții avertizează că acestea trebuie să fie puse în balanță cu riscurile alimentelor crude.

Sursa foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro