migrene-scaled-1.jpg

Durerile de cap pot fi o adevărată problemă, în special dacă nu răspund la tratamentele obișnuite. De aceea, câteva ceaiuri de plante pot fi alternative ușor accesibile și eficiente. 

Aplicarea locală a uleiului de mentă pe frunte poate ameliora durerile de cap tensionale. Uleiul medicinal de mentă este de obicei mult mai puternic decât ceaiul de mentă. Iar ceaiul de mentă poate avea, de asemenea, efecte de calmare a migrenelor.

Ceaiul de ghimbir este unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru dureri de cap, ghimbirul fiind unul dintre cele mai frecvent utilizate condimente culinare. Conține antioxidanți puternici care ajută la reducerea inflamației, ce poate cauza dureri de cap.

Lavanda este o plantă medicinală cu efecte de calmare, folosită în medicina pe bază de plante pentru a trata o mare varietate de boli, de la dureri de cap la anxietate și depresie. Aromaterapia cu lavandă poate ajuta la tratarea migrenei și la reducerea severității cefaleei, potrivit Healthline.

Alte ceaiuri care pot ameliora durerile de cap includ cele care conțin curcumină (compusul activ din turmeric) sau mușețel, dar sunt necesare mai multe date pentru a confirma această relație.

Deoarece factori precum tipul de ceai și sensibilitățile individuale pot juca un rol atât de important, nu este ușor de spus dacă un anumit ceai va ajuta sau agrava durerea de cap a cuiva. Este important de reținut că răspunsurile individuale la ceai pot varia, iar ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta”, spune Mascha Davis, Autor și Nutriționist Dietetician.

Pe de altă parte, consumul de multă cofeină (ceai verde, de pildă) „poate duce la somn prost, care ar putea duce la dureri de cap”, atenționează specialistul.

Dar pot apărea probleme dacă cineva bea ceaiuri din plante în timp ce ia anumite medicamente. Ceaiurile din plante pot provoca interacțiuni adverse medicamentoase care pot duce la o durere de cap – ashwagandha, un ingredient găsit în unele amestecuri de ceaiuri din plante, este un exemplu.

Și lemnul dulce, un alt ingredient din ceai din plante, a fost asociat cu un nivel crescut de aldosteron în sânge, care poate duce la dureri de cap.

Histaminele, iarăși, sunt un alt compus pe care băutorii de ceai ar dori să-l evite. Histaminele se găsesc în mod natural în diferite alimente, în special în cele care suferă procese de fermentație sau de învechire, cum ar fi brânzeturile învechite, legumele murate și vinul.

„Unele ceaiuri (în special ceaiurile fermentate, cum ar fi ceaiul negru) pot conține histamine, la care unele persoane pot fi intolerante, ducând la simptome precum dureri de cap, urticarie sau congestie nazală”, mai explică Davis.

Citește și: Mirosul de cuișoare te scapă de migrene în mod natural

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro