lovely-girl-with-delicate-skin-810x540-1.jpg

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, indiferent de tipul său, cancerul reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial (o persoana din șase a decedat în urma unui diagnostic de cancer la nivelul anului 2022). 

Cea mai bună metodă de tratament a cancerului este prevenția. De aceea recomandăm atât un stil de viață echilibrat, cât și screeninguri periodice sau la nevoie, în cazul în care apar simptome îngrijorătoare în anumite zone ale corpului.

Statisticile de supraviețuire se bazează pe persoanele cu cancer care au fost diagnosticate cu mai bine de 5 ani în urmă. Însă, este posibil să nu reflecte eficacitatea celor mai recente metode de diagnostic și tratamente. Unele tipuri de cancer sunt mai ușor de tratat decât altele, așa că ratele de supraviețuire variază semnificativ.

Detectarea precoce este frecventă în cancerul tiroidian. La diagnosticare, aproximativ 65% dintre cazuri sunt cancere localizate și 29% sunt cancere regionale. „Localizat” înseamnă că cancerul este limitat la o zonă mică, în timp ce „regional” înseamnă că cancerul s-a răspândit în zonele apropiate. „Distant” înseamnă că cancerul s-a răspândit la organe sau ganglioni limfatici care sunt departe de tumora originală.

Majoritatea cancerelor de prostată au o creștere lentă. Aproximativ 70% din surse de încredere sunt diagnosticate ca cancere localizate, iar 13% sunt diagnosticate ca cancere regionale. Testarea antigenului specific prostatic (PSA) poate avea mult de-a face cu detectarea precoce.

Cancerul testicular este cel mai frecvent cancer la persoanele desemnate de sex masculin la naștere, cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani. Când este prins devreme, este unul dintre cele mai vindecabile.

Cu un tratament precoce, aproape toate cazurile de cancer de piele cu celule bazale și scuamoase sunt vindecabile. Melanomul este, de asemenea, foarte curabil în stadiile incipiente. Dar este mai probabil să se răspândească. Aproximativ 78% din diagnosticele de melanom sunt cancere localizate.

Rata mortalității cauzate de cancerul de sân a scăzut cu 43% din 1989 până în 2020. Acest lucru se poate datora detectării mai devreme și îmbunătățirii tratamentului. Aproximativ două treimi din cazuri sunt în stadiu localizat la diagnostic.

Când sunt prinse devreme, perspectivele pentru persoanele cu cancer uterin sunt foarte bune. Cu toate acestea, doar 67% din cazuri sunt diagnosticate în stadiu localizat.

Limfomul Hodgkin este un tip de cancer de sânge. Perspectivele pentru persoanele cu boală în stadiu incipient este bună. Doar 14% dintre cazuri sunt diagnosticate ca cancer în stadiul 1, în timp ce 38% sunt diagnosticate ca cancer în stadiul 2.

Când cancerul este detectat devreme, persoanele cu cancer de rinichi sau pelvis renal au o perspectivă favorabilă. Aproximativ 66% din sursa de încredere a diagnosticelor apar în stadiul 1. Metodele actuale de tratament vindecă mai mult de 50% din persoanele cu cancer de celule renale în stadiul 1.

Cancerul ovarian localizat este destul de tratabil. Dar nu există un test de screening specific și simptomele timpurii pot să nu fie evidente. Aproape 60% dintre cazuri sunt cancere în stadiu avansat la momentul diagnosticării.

Cu ajutorul unui test Papanicolau, este posibil să identificați și să eliminați leziunile precanceroase pentru a preveni cancerul de col uterin. De asemenea, screening-ul poate detecta cancerul de col uterin în stadiu incipient. Dar doar 44% din cazuri sunt în stadiu localizat la diagnostic.

Citește și: 5 informaţii esenţiale care pot fi hotărâtoare în tratarea şi vindecarea unui cancer

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro