Design-fara-titlu-8.jpg

Președintele turc Recep Erdoğan a declarat că forțele de informații ale Turciei l-ar fi lichidat în Siria pe liderul ISIS, Abu Hussein al-Qurashi. Potrivit CNN, Erdoğan a declarat că lupta Turciei împotriva terorismului contribuie la securitatea Europei, acuzând Europa că nu este conștientă de acest lucru.

Erdoğan a spus că Organizația Națională de Informații din Turcia urmărește „de mult timp” un bărbat cunoscut sub numele de Abu Hussein al-Qurashi.

„Această persoană a fost neutralizată în operațiunea desfășurată ieri de Organizația Națională de Informații din Turcia, în Siria. Vom continua lupta împotriva organizațiilor teroriste”, a declarat Erdoğan.

El a adăugat că lupta Turciei împotriva terorismului contribuie la securitatea Europei, susținând că Europa „nu este conștientă de acest lucru sau nu vrea să fie conștientă de acest lucru”.

Al-Qurshi a fost numit lider ISIS după moartea predecesorului său, Abu al-Hasan al-Hashmi al-Qurayshi, care a fost ucis în octombrie anul trecut de Armata Siriană Liberă în Siria.

Această operațiune „a înlăturat o amenințare teroristă majoră pentru lume”, a declarat la acea vreme președintele american Joe Biden.

ISIS a deținut în trecut 88 000 de kilometri pătrați de teritoriu, impunându-și dominația asupra a aproape opt milioane de oameni. Grupul a fost alungat din ultima sa bucată de teritoriu în 2019, dar ONU a avertizat că acesta rămâne o amenințare persistentă.

Se estimează că grupul este format din 6 000-10 000 de luptători. El se află, în cea mai mare parte, în zonele rurale și efectuează atacuri de tip hit and run, ambuscade și bombardamente pe marginea drumurilor din Siria.

Preluat de la: diez.md