josepth.jpg
Editorial realizat de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, și negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier

„La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană. Am pierdut un membru al familiei noastre. A fost un moment trist pentru noi, pentru cetățenii europeni – și, într-adevăr, pentru mulți cetățeni britanici.

Cu toate acestea, am respectat întotdeauna decizia suverană a 52% din electoratul britanic și așteptăm cu nerăbdare să începem un nou capitol în relațiile noastre.

Lăsând emoțiile deoparte, 1 februarie s-a dovedit a fi o zi istorică, dar, de asemenea, nedramatică. Acest lucru se datorează în mare parte Acordului de retragere pe care l-am negociat cu Marea Britanie, care ne-a permis să asigurăm „un Brexit ordonat”. Unul care – cel puțin deocamdată – minimizează perturbările pentru cetățenii noștri, întreprinderi, administrații publice – precum și pentru partenerii noștri internaționali.

În cadrul acestui acord, UE și Marea Britanie au convenit asupra unei perioade de tranziție, cel puțin până la sfârșitul anului 2020, timp în care Regatul Unit va continua să participe la Uniunea Vamală și la Piața Unică a UE, precum și să aplice legislația UE, chiar dacă nu mai este un stat membru. În această perioadă, Marea Britanie va continua, de asemenea, să respecte acordurile internaționale ale UE, așa cum le-am expricat într-o notă verbală partenerilor noștri internaționali.

Prin urmare, odată cu perioada de tranziție în vigoare, există un anumit grad de continuitate. Acest lucru nu a fost ușor de realizat, având în vedere amploarea sarcinii. Părăsind Uniunea, Marea Britanie lasă automat, în mod mecanic, legal, sute de acorduri internaționale încheiate de către sau în numele Uniunii, în beneficiul statelor membre ale acesteia, pe teme diferite precum comerțul, aviația, pescăritul sau cooperarea nucleară civilă.

Acum trebuie să construim un nou parteneriat între UE și Marea Britanie. Acest lucru va începe în câteva săptămâni, de îndată ce UE27 va aproba mandatul de negociere propus de către Comisia Europeană, stabilind termenii și obiectivele noastre pentru realizarea unui parteneriat cât mai apropiat posibil cu o țară care va rămâne aliatul nostru, partenerul nostru și prietenul nostru.

UE și Marea Britanie sunt legate de istorie, geografie, cultură, valori și principii comune și o credință puternică în multilateralismul bazat pe reguli. Parteneriatul nostru viitor va reflecta aceste legături și convingeri comune. Vrem să avem rezultate bune în comerț și să lucrăm împreună pentru securitate și apărare, domenii în care Marea Britanie are experiențe și bunuri care sunt cel mai bine utilizate ca parte a efortului comun. Într-o lume a provocărilor și schimbărilor mari, tulburărilor și tranzițiilor, trebuie să ne consultăm reciproc și să cooperăm, bilateral și în foruri regionale și globale cheie, precum Națiunile Unite, Organizația Mondială a Comerțului, NATO sau G20.

Este poate un clișeu, dar adevărul de bază este că provocările globale de astăzi – de la schimbările climatice, la infracțiuni informatice, terorism sau inegalitate – necesită răspunsuri colective. Cu cât Marea Britanie este mai capabilă să lucreze în pas cu UE și împreună cu partenerii din întreaga lume, cu atât sunt mai mari șansele noastre de a aborda aceste provocări în mod eficient.

La baza proiectului UE se află ideea că suntem mai puternici împreună; faptul că punerea în comun a resurselor și inițiativelor noastre este cel mai bun mod de a atinge obiective comune. Brexit-ul nu schimbă acest lucru și vom continua să mergem înainte cu acest proiect ca 27.

Împreună, cele 27 de state membre vor continua să formeze o piață unică de 450 de milioane de cetățeni și peste 20 de milioane de afaceri.

Împreună, rămânem cel mai mare bloc comercial din lume.

Împreună, ca 27, suntem încă cel mai mare donator de ajutor pentru dezvoltare din lume.

Partenerii noștri pot fi siguri că vom rămâne fideli unei agende ambițioase, orientată spre exterior – fie că este vorba de comerț și investiții, de acțiuni climatice și digitale, de conectivitate, de securitate și combatere a terorismului, de drepturile omului și democrație sau de apărare și politică externă.

Vom continua să respectăm angajamentele noastre. Vom continua să respectăm acordurile care ne leagă de partenerii noștri internaționali, inclusiv Botswana și Comunitatea de Dezvoltare a Africii de Sud (SADC) și vom continua să dezvoltăm cadre de cooperare multilaterală în întreaga lume.

Uniunea Europeană va continua să fie un partener în care poți avea încredere. Un apărător ferm al multilateralismului bazat pe reguli, care lucrează cu partenerii noștri pentru a face lumea mai sigură și mai corectă” spun cei doi.

Preluat de la: diez.md