main-17.jpg
Iana Semichina este o sportivă de 14 ani care ne-a prezentat țara de una singură la turneul Tennis Europe 14 & Under Development Championships din Antalya, Turcia. Tânăra tenismenă a ținut mândră drapelul Republicii Moldova după ce întreaga echipă nu a putut ajunge la competiție din cauza închiderii spațiului aerian de la noi din țară.

În timp ce celelalte 10 țări participante au sosit la sfârșitul lunii februarie la competiție cu un antrenor, cu o echipă de jucători și cu un anturaj de susținere, Iana Semichina, în vârstă de 14 ani, a ajuns la Antalya pentru a concura singură sub drapelul Republicii Moldova după ce colegii ei au fost blocați din motiv că Moldova și-a închis spațiul aerian ca urmare a războiului din Ucraina, scrie itftennis.com.

Sportiva noastră a concurat la un turneu de lângă Paris cu o săptămână înainte de competiția din Antalya. Astfel, ea a putut zbura direct în Turcia, iar colegii ei au fost nevoiți să rămână în Moldova după ce țara noastră a închis pe 24 februarie spațiul aerian.

„Călătoream spre Turcia pe 24 februarie, exact când a început invazia”, a spune Vitor Cabral, ofițerul de Dezvoltare al ITF pentru Europa. „Am primit un apel telefonic din Moldova și mi s-a spus că toate zborurile au fost blocate și nu au putut trimite o echipă.”

Federația Națională de Tenis

Din fericire, Iana Semichina a putut zbura de la Paris spre Antalya alături de mama ei și de antrenoarea de tenis. Tenismena din Moldova s-a alăturat celelalte echipe prezente la competiție pentru a purta drapelul Moldovei.

„Sunt două evenimente la campionatele de dezvoltare – un Under 12 și un Under 14, așa că toate națiunile au participat la ceremonia de deschidere cu echipe destul de mari. Moldova a avut-o pe această fetiță ținând singură placa cu numele țării ei. Era un sentiment foarte uman în tot acest lucru”, a declarat ofițerul de Dezvoltare al ITF pentru Europa.

Federația Națională de Tenis

„Este întotdeauna foarte politicoasă, ceea ce a ajutat-o, de asemenea, să devină o mică vedetă, în timp ce era complet singură. E ca un mic erou național în mijlocul tuturor acestor lucruri”, a adăugat Vitor Cabral.

Tenismena noastră s-a clasat pe locul III în cadrul Turneului 14 & Under Development Championships, care s-a desfășurat în Antalya, Turcia. Pentru a-și asigura poziția a treia, moldoveanca a câștigat finala mică în fața jucătoarei din Georgia, Elena Khubua, cu scorul de 6-4, 4-6, 10-5. Iana, la moment, se află pe locul I în clasamentul național, categoria U-14.

De asemenea, pe 14 martie, Iana Semichina a urcat pe locul I în cadrul Cupei Ahmet Erguden, Antalya, Turcia. În finala probei de dublu, compatrioata noastră a făcut echipă cu tenismena Rada Zolotareva. Cele două au reușit un scor de 6-1, 6-3, în fața româncelor Flavia Elena Ogrezeanu și Alexia Ioana Tatu.

Preluat de la: diez.md