durerea-de-calcai.jpg

Călcâiul este un os in spatele piciorului care face legătura intre talpa si gamba. Pe călcâi se prind mușchii din spatele gambei prin tendonul lui Ahile. De asemenea, călcâiul este punctul de prindere pentru fascia din talpa care menține scobitura piciorului. Orice suprasolicitare sau accidentare la mușchii gambei sau in talpa poate produce durere de călcâi. Călcâiul se afla chiar sub piele si poate fi locul in care apar bătături prin purtarea de încălțăminte neadecvata.

Durerea de călcâi este simțită dimineața la primii pași și seara după o zi activă cu muncă, mers, sport, stat in picioare. Senzația de durere poate fi datorata unei iritații a fasciei plantare (aponevrozita) în zona de prindere a acesteia pe călcâi. De asemenea, inflamația poate fi mecanică, prin frecarea încălțărilor pe pielea de deasupra călcâiului. O cauză de durere frecventă o reprezintă tendinita de inserție a tendonului lui Ahile pe călcâi cu îngroșarea acestuia și formarea de ciocuri osoase proeminente.

Factorii care predispun la apariția durerii de călcâi sunt: obezitatea, deformări ale piciorului (picior plat sau picior foarte scobit), purtarea de încălțăminte strâmtă, strânsă, rigidă, munca fizica cu solicitarea piciorului (construcții, agricultura etc.), sportivii – gimnaștii, balerinii,  sărituri (baschet, atletism, handbal) sau schimbări de direcție (tenis, badminton).

–  se poate observa edem (inflamație) în jurul fasciei tălpii si a tendoanelor

6 pași pentru a scăpa de călcâiele crăpate

Inițial tratamentul este conservator.

În cazuri avansate poate fi necesara injectarea la locul inflamației sau al ciocurilor osoase de antiinflamator (cortizon).

Pentru cazurile in care tratamentul conservator făcut corect timp de 2-3 luni nu da rezultate, medicul ortoped poate lua in considerare operația.

Călcâie crăpate – ce boli pot trăda

Operația necesara poate fi:

Recuperarea unei dureri de călcâi poate dura 3-4 luni. Cu tratament conservator, fără operație, recuperarea este completa in 90% din cazuri.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro