main-7.jpg
Ministerul Justiției din Rusia a extins lista presei care îndeplinește funcția de agent străin. În această listă se regăsesc jurnaliști care lucrează la Novaia Gazeta, al cărui redactor-șef, Dmitri Muratov, a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în aceeași zi.

Ministerul Justiției din Rusia a publicat pe 8 octombrie lista actualizată a agenților străini.

În privința acestei situații, Muratov a spus următoarele: „Dacă primim acest premiu, vom deveni agenți străini. O glumă, desigur. Cred că statul are imunitate la prostie”.

Alți jurnaliști care au fost etichetați drept agenți străini:
# Andrei Zaharov, jurnalist de investigații pentru BBC Rusia;
# Daniil Sotnikov, jurnalist la Dojd TV;
# Tatiana Voltskaia și Ekaterina Klepikovskaia de la Radio Europa Liberă;
# Elizaveta Surnaceva și Roman Perl, Current Time TV;
# Galina Arapova, avocată și directoare a Centrului pentru Apărarea Mass-Media.

<!–

–> <!–

–>

Termenul „agent străin” a fost utilizat pe vremea Uniunii Sovietice la adresa disidenților. În prezent, autoritățile ruse îl folosesc pentru a desemna instituții mass-media și organizații neguvernamentale despre care susțin că sunt finanțate din străinătate.

Dimitri Andreevici Muratov este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști ruși care timp de decenii a luptat pentru apărarea libertății de exprimare în condiții tot mai dificile. În 1993, acesta a fost unul dintre fondatorii publicației independente Novaia Gazeta. Din 1995, deține funcția de redactor-șef al acesteia, timp în care, după 24 de ani, aceasta a ajuns să fie cel mai independent ziar din Rusia care are o atitudine critică la adresa puterii. Jurnalism bazat pe fapte și integritatea profesională a redacției, a făcut din Novaia Gazeta o importantă sursă de informare în ceea ce privește domeniile cenzurate și mai puțin cunoscute ale societății rusești. Din 1993, Novaia Gazeta a publicat articole critice pe subiecte care variază de la corupție, violență din partea poliției, arestări ilegale, fraude electorale și „fabrici de trolli” până la utilizarea forțelor militare ruse în interiorul și exteriorul țării.

Preluat de la: diez.md