FotoJet-1.jpg
Femeile antreprenoare combat din ce în ce mai des stereotipurile de gen și obstacolele cu care s-au confruntat pe parcursul anilor. Această poveste este despre două tinere care au deschis afaceri în țară și promovează un stil de viață sănătos prin utilizarea produselor autohtone.

Una dintre ele este Nadejda Hadjivu. Tânăra, fondatoarea afacerii „Moft Dulce”, a revenit în Republica Moldova după o perioadă pe care a petrecut-o în Statele Unite, locul care i-a servit drept inspirație pentru businessul pe care l-a lansat acasă. Aceasta produce pastă de nuci și ciocolate sănătoase, fără zahăr de sfeclă, gluten, sau lactate.

Când am revenit acasă am observat că prin magazine nu este asortiment atât de mare. Este doar pastă de arahide cu ulei de palmier și cu diferite adaosuri și zahăr. Astfel, am început să produc dulciuri și alternative sănătoase . Folosesc ingrediente sănătoase, stevia, zahăr de cocos, produse care sunt indicate și copiilor. Pe piața noastră de desfacere sunt prea multe produse alimentare necalitative”, spune Nadejda.

În mare parte, Nadejda folosește produse locale, mai cu seamă alunele. Iar pe lângă faptul că se ocupă și de găsirea materiei prime, femeia deține și multe alte roluri în compania pe care a deschis-o.

<!–

–> <!–

–>

„La început, mulți spuneau că nu va fi posibil, că o să ne închidem, dar deja avem un an”, a spus Nadejda. În final, tânăra spune că are ambiția de a ajunge și pe piața din România, lucru care, crede ea, este posibil și în baza exemplelor altor afaceri locale care au reușit acest lucru.

. Demonstrez, în fiecare zi, că și o femeie se poate descurca în lucrul cu albinele

Și Victoria Sobol este o tânără antreprenoare care deține o afacere de familie în domeniul apiculturii și pe lângă promovarea unui stil de viață sănătos, vrea să contribuie și la bunăstarea mentală a persoanelor care vor vizita locul de odihnă din satul Bravicea, raionul Călărași. Un lucru inovator promovat de „Stupina Codrilor”, afacerea administrată de Victoria, este terapia cu zumzet, care, spune ea, are beneficii pentru sănătatea mentală.

„Ideea a pornit împreună cu soțul, care își făcea studiile la apicultură, iar eu la economie și finanțe la Chișinău. Am activat inițial ca persoane fizice care realizau miere angro. Am deschis mai apoi afacerea cu ideea de a avea un loc de odihnă pentru persoanele interesate de viața și activitatea albinelor. Să aibă o excursie în sânul naturii, să guste din produsele apicole, să afle despre beneficiile lor și să facă terapie cu zumzet, lucru testat de puțini antreprenori din Republica Moldova.

Aceasta se bucură de succes și am hotărât să deschidem și aici, mai ales pentru că avem un mediu foarte bun pentru ca albinele să se dezvolte”, spune antreprenoarea.

„Pe lângă terapia cu zumzet avem și locuri unde persoanele care ne vizitează se pot caza, însă includem și excursii la stupină cu echipament de protecție. Explorăm și stupii, iar dacă este miere o vom extrage împreună, testăm produsele pe care le avem pe lângă miere. Avem și căsuțele cu api-terapie.

În aceste căsuțe sunt locuri pentru două persoane care se culcă pe patul de albini și se relaxează. Este un moment foarte important pentru a lăsa toate grijile afară și să lăsăm vibrațiile create de zumzetul albinelor să își facă efectul asupra sănătății și a sistemului nervos, așa cum suntem cu toții într-o perioadă în care suntem stresați și îngrijorați”.

Eforturile depuse de Victoria și soțul ei sunt depuse egal, iar femeia spune că a fost încurajată să continuie, mai cu seamă prin oportunitățile de granturi la care poate să aplice.

„Sunt întrebată des cât de greu este să lucrezi ca femeie la o stupină. Demonstrez, în fiecare zi, că și o femeie se poate descurca în lucrul cu albinele. Sperăm ca în viitor să putem angaja mai multe persoane și să ne extindem. E important să fiu prezentă la târguri, excursii. E complicat să ne organizăm timpul uneori, dar încercăm.  Cu soțul lucrăm împreună în mod egal. Nu am simțit plictiseală, suntem ambii destul de entuziasmați”, a spus femeia.

Tinerele antreprenoare sunt beneficiare ale proiectului „Măsuri de răspuns la nevoile stringente ale femeilor și fetelor care sunt marginalizate sau se află într-o situație vulnerabilă, agravată de Coronavirus (COVID-19), în Europa și Asia Centrală (iunie 2020 – mai 2021)”, implementat de ODIMM, cu sustinerea UN Women si sprijinul financiar al Guvernului Japoniei.

Svetlana Andrieș, specialistă programe în cadrul UN Women Moldova a menționat: „Abilitarea economică a femeilor se numără printre activitățile prioritare ale UN Women Moldova, întrucât încă mai sunt necesare acțiuni în ceea ce privește egalitatea de gen pe piața de muncă și creșterea numărului de femei de afaceri.

Susținerea femeilor de afaceri și potențialelor antreprenoare, prin oferirea accesului la studiile necesare, susținerii de la egal la egal și resurselor financiare, reprezintă o necesitate majoră, în special în cazul femeilor din grupurile subreprezentate. Prin eforturile comune cu ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii) și oferind resurse pentru abilitarea economică a femeilor, inclusiv prin atragerea resurselor financiare naționale pentru mecanismele de dezvoltare, putem produce schimbări substanțiale în viețile femeilor și contribui la promovarea egalității de gen în Republica Moldova.”

Conform unui studiu realizat în 2018 de către Biroul Național de Statistică din Republica Moldova, cu susținerea UN Women Moldova, PNUD Moldova și a Suediei, potențialul femeilor în afaceri nu este valorificat, mai cu seamă în domenii în care acestea ar putea veni cu tehnologii inovatoare care ar putea avansa modul în care ne dezvoltăm societatea, în toate aspectele. Totuși, cu ambiții de a se dezvolta și de a-și crea un nume pe piața locală, dar și cea internațională, femeile care decid să se afirme în acest mediu sunt determinate să demonstreze că munca pe care o depun este substanțială pentru dezvoltarea economiei locale și naționale.

Preluat de la: diez.md