pixel.png

În urmă cu trei ani, în publicaţia New York Times a apărut un articol în care se vorbea despre cum arată o zi din viaţa preşedintelui Donald Trump, dezvăluindu-se astfel că soţul Melaniei Trump bea în fiecare zi 12 sucuri dietetice. Puţini experţi în sănătate recomandă consumul de sucuri dietetice, deşi sunt mult mai bune decât sucurile care conţin zahăr.

Dr. Dariush Mozaffarian, decanul Şcolii Friedman de Politică şi Ştiinţe ale Nutriţiei din cadrul Universităţii Tufts a vorbit despre modul în care sucurile dietetice îi pot afecta sănătatea preşedintelui american.

”Nu se cunosc prea bine efectele pe termen lung pe care le au asupra sănătăţii conţinutul slab caloric sau îndulcitorii artificiali”, spune specialistul. ”Există foarte puţine motive pentru care ai putea să bei sucuri dietetice”, adaugă specialistul menţionând că din cauza conţinutului de cofeină se poate ajunge la insomnie, migrene, palpitaţii şi multe altele.

<!–

Formul de quiz

–>

În plus, Mozaffarian este de părere că aceste obiceiuri ale consumatorilor de sucuri dietetice vor fi tentaţi să aibă o alimentaţie nesănătoasă, iar asta pentru că au nevoie de gustul dulce intens.

Potenţiale riscuri ale băuturilor dietetice

Creşterea în greutate. În urma unor studii pe animale, cercetătorii sunt de părere că sucurile dietetice fac ca organismul să declanşeze o poftă de dulce fără să se sature, iar asta pentru că are nevoie de energia pe care o acumulează din zahărul real, ceea ce duce mai apoi la mâncatul în exces. Alte studii pe animale menţionează schimbările fiziologice care duc la creşterea în greutate, inclusiv perturbarea hormonului care reglează foamea şi bacteriile tractului gastrointestinal.

Creşte riscul de apariţie a diabetului de tip 2. Deşi cercetările nu arată că băuturile dietetice cauzează diabetul de tip 2, obiceiul în schimb este asociat bolii. Un studiu din 2009 arată că persoanele care consumau în fiecare zi sucuri dietetice aveau şanse cu 67% mai mari să dezvolte diabet de tip 2.

Afectează sănătatea inimii. Acelaşi studiu din 2009 a sugerat o conexiune puternică între sucurile dietetice şi diabetul de tip 2. În plus, s-a descoperit că persoanele care consumau cu regularitate aveau şanse cu 34% mai mult să dezvolte sindromul metabolic spre deosebire de persoanele abstinente. Sindromul metabolic include numeroase simptome printre care şi hipertensiunea, glicemia crescută, colesterol ridicat şi exces de grăsime în zona abdominală, care pot creşte riscul de apariţie a diabetului de tip 2, bolilor cardiovasculare şi accidentului vascular cerebral, informează Clinica Mayo.

Afectează sănătatea creierului. Un studiu recent sugerează că persoanele care consumă cel puţin zilnic sucuri dietetice erau de două ori mai mult supuse riscului de a se confrunta cu un accident vascular cerebral spre deosebire de persoanele care nu consumă deloc această băutură.

 

Preluat de la: csid.ro