haga.jpg
Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga s-a pronunțat pe cazul atacului Federației Ruse asupra Ucrainei. Decizia curții menționează că „Rusia trebuie să pună capăt imediat războiului”.

Mai jos, vă prezentăm întreaga declarație a curții de la Haga.

#1. Rusia trebuie să pună capăt imediat războiului de pe teritoriul Ucrainei, pe care l-a declanșat în data de 24 februarie 2022. Pentru au votat 13 judecători, împotrivă – 2.

#2. Federația Rusă trebuie să asigure ca orice unitate militară sau persoană controlată de Rusia să nu continue luptele. Pentru au votat 13 judecători, împotrivă – 2.

#3. Ambele părți implicate în război se vor abține de la orice acțiune care ar putea agrava sau extinde luptele. Votat în unanimitate.

Plângerea cu privire la genocidul Rusiei provocat în rândul populației ucrainene a fost depusă de Ucraina în contextul războiului declanșat de Federația Rusă pe 24 februarie.

Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a salutat această decizie.

„Ucraina a obținut o victorie la Curtea Penală Internațională a ONU. Curtea a ordonat Rusiei să oprească imediat invazia Ucrainei. Ordinul este obligatoriu pentru Rusia conform dreptului internațional. Ignorarea deciziei va împinge Rusia într-o izolare și mai mare”, se arată în mesaj.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmâtro Kuleba a explicat ce înseamnă această decizie pentru Rusia.

# La cel mai înalt nivel s-a constatat faptul invaziei Rusiei și s-a stabilit că agresiunea fără temei a Rusiei trebuie să înceteze.

# Instanța nu a găsit nicio dovadă cu privire la acuzațiile Rusiei de genocid pe teritoriul Ucrainei.

# 13 judecători au susținut decizia, doar doi au fost împotrivă (Rusia și China).

# Decizia Curții este obligatorie din punct de vedere juridic în conformitate cu dreptul internațional.

# Responsabilitatea juridică internațională a Federației Ruse este inevitabilă.

# Rusia va fi obligată să compenseze despăgubiri produse.

Preluat de la: diez.md