djurnaly.jpg

Călătoria vulturului negru Djuranlyi, care a vizitat de două ori Moldova în 2022, s-a sfârșit la începutul lunii ianuarie a anului curent. Deși cu toții îl așteptam și în această primăvară, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a anunțat despre faptul că oaspetele rar a murit.

Povestea lui Djuranlyi pornește din Spania, de la Centrul de salvare al faunei sălbatice. După un tratament de succes, acest vultur negru a fost donat Bulgariei în anul 2020. Djuranlyi a ajuns în Parcul Național „Сините камъни”, iar de acolo și-a luat zborul încotro a dorit. Astfel, în doar câteva luni, pasărea a parcurs mii de kilometri în căutarea unui loc și a unui partener.

Timp de doi ani de la venirea sa în Bulgaria, Djuranlyi a zburat prin mai multe multe țări: Grecia, Turcia, România, Moldova, Ucraina, Belarus, Rusia, Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan, Iran. Ornitologii din aceste țări s-au implicat activ în urmărirea păsării, bucurându-se de vizita oaspetelui atât de rar.


Traseul parcurs de Djuranlyi prin Moldova în perioada 13-15 februarie 2022 (I vizită).
Sursă foto: www.greenbalkans.org

În primii șase ani de viață, vulturii negri călătoresc în scopul de a-și găsi semenii, un partener, un loc în care să se stabilească și să-și creeze o familie. Biologii din Bulgaria aveau mari speranțe că Djuranly, odată ce va atinge maturitatea sexuală, se va întoarce și va cuibări în această țară, însă acesta a murit departe de casă.


Traseul parcurs de Djuranlyi prin Moldova în perioada 3-5 mai 2022 (II vizită).
Sursă foto: www.greenbalkans.org

Rămășițele păsării au fost găsite la locul din care transmițătorul satelitar emitea semnale deja de câteva zile – în refugiul natural Miankaleh din provincia Golestan. Cadavrul a fost găsit și situația a fost examinată de reprezentanții Departamentului de Mediului al Republicii Islamice Iran.


Djuranlyi fotografiat pe un teren agricol de lângă satul Plopi, r. Cantemir, pe data de 5 mai 2022.
Sursă foto: Silvia Ursul

Amintim că în perioada 13-15 februarie 2022, vulturul negru (Aegypius monachus) a vizitat Moldova pentru prima dată în ultimii 71 de ani. Atunci, oaspetele rar a primit numele de Djuranlyi și a fost echipat cu transmițător satelitar, iar după câteva luni, în data de 3 mai, acesta a revenit în țara noastră.

Această specie este considerată dispărută din Republica Moldova. La începutul anilor 1900 existau câteva perechi de vulturi negri care cuibăreau în regiunea Cornești, care au dispărut din cauza degradării habitatelor și împușcării.

Ultimul exemplar de vultur negru în Republica Moldova a fost văzut în iulie 1951, fiind împușcat lângă Ungheni.

Preluat de la: diez.md