scorpan2.jpg
Într-un interviu pentru mold-street.md, directorul companiei HiSky SRL, Iulian Scorpan, a oferit mai multe detalii despre cum va opera compania și care sunt planurile de viitor. Acesta a explicat că parteneriatul cu operatorul român Cobrex Trans i-a permis companiei HiSky să ocolească riscurile care pot apărea urmare a includerii tuturor companiilor pe care le certifică Autoritatea Aeronautică din R.Moldova, într-o lista neagră a UE. O astfel de decizie din partea UE a fost luată încă în primăvara lui 2019, iar sub incidența ei riscă să cadă inclusiv companiile autohtone noi care inteanționează să intre pe piața moldovenească. Odată lansă în parteneriat cu Cobrex, HiSky a primit access pe toate aeroporturile europene unde au anunțat curse, fiindu-le oferite timpi de aterizare și toată infrastructura aeroportuară necesară.


Directorul companiei va fi și unul dintre piloții companiei

Întrebat în interviu dacă acesta va continua să zboare, Iulian Scorpan a răspuns: „Voi renunța la zboruri doar atunci când vârsta sau sănătatea îmi va zice că-i timpul. Cei care mă cunosc,

știu ce înseamnă zborul pentru mine. Am mai bine de 50 comandanți pregătiți de-al lungul activității mele în aviație. Am avut perioade când eram pilot, contribuiam la pregătirea echipajelor și administram o companie cu peste 500 de angajați.

Acum lucrurile sunt mai simple: voi zbura și voi administra o echipa mai mică, dar la fel de profesionistă”

Care vor fi destinațiile

Compania scoate la vânzare bilete către șase destinații din Europa: Londra (Marea Britanie), Dublin (Irlanda), Lisabona (Portugalia), Paris (Franța), Bologna (Italia) și Düsseldorf (Germania). Ultima – Düsseldorf – reprezintă o premieră absolută pentru piața din Republica Moldova, cursele spre această destinație fiind planificate pentru fiecare zi de luni și vineri.

Cu ce fel de avioane se va zbura

Noua companie anunță că zborurile vor fi operate cu o flotă modernă, constituită în prezent din două aeronave de tip Airbus A320.

Partenerul HiSky este compania din România, Cobrex Trans, care va intra în posesia acestor avioane la 15 martie 2020.

De când vor fi disponibile zborurile

Biletele sunt disponibile începând cu ziua de astăzi (pe site-ul hisky.md și la agențiile partenere), iar cursele vor fi operate începând cu data de 10 aprilie.

Cine face parte din conducerea noii companii

„Nu avem finanțatori ascunși. Suntem noi – fondatorii companiei HiSky – subsemnatul (Iulian Scorpan) și partenerul meu Victor Sulă, plus aportul pe care îl aduce partenerul nostru din România – operatorul Cobrex Trans. Suntem un proiect total apolitic.

Un proiect ținut departe de orice soi de obscurități sau interese ascunse. Capitalul statutar al companiei HiSky este public și acesta constituie trei milioane de lei. Avem o politică de cheltuieli sută la sută „în alb” cu taxe și impozite achitate până în ultimul leu” explică Iulian Scorpan.

Iulian Scorpan este pilot cu mii de ore de zbor la activ și fostul director al operatorului de stat Air Moldova.

Planuri de viitor

„Planurile noastre se împart în două direcții mari: Unu – vrem să creăm o afacere de succes care să satisfacă atât așteptările noastre de business, cât și să contribuie la dezvoltarea unei concurențe sănătoase – lucru care este în interesul pasagerilor.

Al doilea deziderat se desprinde mai mult din pasiunea noastră comună – cea pentru industria aviatică: vrem să importăm cultura occidentală în ce privește zborul cu avionul. Vrem să educăm pasagerul și în același timp să-i livrăm servicii care să-l facă fericit și să vrea să revină la bordul aeronavelor noastre. Și cel mai important, vrem să facem toate aceste lucruri, la noi acasă, pentru pasagerul de aici” spune Iulian Scorpan

Detalii despre certificatele de zbor și codul IATA vedeți în interviul de pe mold-street.md

 

Preluat de la: diez.md