179440313_136569571774743_385182530570934753_n.jpg
Cahulul va deveni primul oraș din Republica Moldova care are un viceprimar responsabil de digitalizarea regiunii. Autoritățile locale au numit-o pe Stela Bădin în această funcție, pentru a valorifica procesul de digitalizare în beneficiul cetățenilor și a implementa proiecte în domeniu la nivel local. Scopul acestor proiecte este de a ajuta localitățile să-și sporească autonomia în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor, să modernizeze și să ofere servicii publice digitale de ultimă generație, sigure și performante.

Această numire se aliniază la politica națională axată pe digitalizare, promovată de noul Guvern de la Chișinău. De asemenea, activitățile de la Cahul sunt corelare și cu mai multe proiecte susținute de UE, precum și inițiative ale altor donatori mari la care se aliniază Republica Moldova prin proiectele sale de e-transformare și modernizare a serviciilor publice atât la nivel central, cât și local.

Nicolae Dandiș, primarul mun.Cahul: „Digitalizarea este o parte componentă a mai multor inițiative și proiecte pe care le derulăm. Printre acestea se numără crearea sistemului inteligent de iluminare publică, implementarea sistemului de înregistrare a datelor de la distanță, dezvoltarea sistemului de solicitări online, de exemplu, înscrierea la grădiniță etc. Astfel, e necesar să avem o persoană responsabilă de crearea unui plan integrat de măsuri, privind digitalizarea, care să faciliteze administrarea, să contribuie la reducerea costurilor și la diminuarea birocrației. Implementarea tehnologiilor este o prioritate atât pentru Cahul, cât și pentru întreaga țară. Mai ales că, prima interacțiune a cetățenilor este cu autoritățile publice locale.”

Mandatul extins al viceprimarului va acoperi realizarea de platforme și servicii digitale în beneficiul cetățenilor din Sudul țării, asigurînd un mediu propice pentru dezvoltarea businessului, creșterea satisfacției cetățenilor, eliminarea barierelor în obținerea documentelor în format online, precum și reorganizarea proceselor interne ale primăriei optând pentru o primărie conectată, transparentă și deschisă.

<!–

–> <!–

–>

Cu ajutorul Uniunii Europene, prin intermediul proiectelor sale EU4Moldova: Regiuni cheie și EU4Moldova: Startup City Cahul, Cahul primește asistență tehnică în dezvoltarea serviciilor publice, elemente de smart city. Totodată se va dezvolta și o hartă a inovațiilor menită să sporească atractivitatea regiunii, să stabilească parteneriate cu sectorul privat și să fortifice dezvoltarea economică din Cahul.

Datorită platformelor online, cetățenii din regiunea Cahul vor dispune de o alegere extinsă, acces la bunuri și servicii de bună calitate, noi modalități de comunicare și un acces mai ușor la informații de interes, cunoștințe și cultură. Cea mai mare provocare pare a fi resursa umană capabilă să îmbrățișeze instrumentele digitale la nivel local. Iată de ce, la Cahul sunt implementate inițiative care  urmăresc facilitarea transferului de cunoștințe în regiunea de sud a Republicii Moldova, care să permită transformarea și reorientarea digitală în ceea ce privește dezvoltarea forței de muncă, antreprenoriatului, tehnologiilor și inovațiilor.

Preluat de la: diez.md