pexels-matheus-bertelli-3856050.jpg

Dezinformarea și discursurile de instigare, în era digitalizării, reprezintă un mod de manipulare sau/și propagarea mesajelor care au menirea de a degrada starea de bine a societății. Transparency International-Moldova și PNUD anunță înscrierea participanților (participantelor) de pe ambele maluri ale Nistrului la hackathonul „Nistru TruthBridge” – locul unde se propune crearea și dezvoltarea instrumentelor digitale de prevenire și combatere a dezinformării și a discursului instigator la ură.

Evenimentul va avea loc în perioada 26-27 ianuarie 2024. Hackatonul este destinat programatorilor, designerilor, experților în comunicare, jurnaliștilor, specialiștilor în securitate cibernetică de pe ambele maluri ale Nistrului. 

Timp de 24 de ore, participanții vor lucra, testa și experimenta, transformând conceptele sale de soluții inovative în prototipuri funcționale, asistați de mentori – mentori din Republica Moldova, România și Georgia, profesioniști în domeniul vizualizării datelor din mediul online, experți media și analiști în domeniul prevenirii și combaterii dezinformării, specialiști în IT și dezvoltare aplicații etc.

De asemenea, participanții vor beneficia de mentorat cum să își prezinte ideile de proiecte într-un mod creativ și convingător și să atragă atenția audienței, sporind șansele de a obține sprijin. Prototipurile vor fi evaluate de un juriu format din reprezentanți ai organizatorilor și parteneri de dezvoltare.

Doritorii de a participa la hackathon trebuie să completeze formularul de înregistrare până pe 22 ianuarie 2024, ora 18.00

Cele mai inovatoare trei prototipuri vor fi susținute financiar pentru a fi puse în practică. Vor fi oferite granturi în valoare de circa 5 500 de dolari fiecare. Banii vor fi oferiți în două tranșe: jumătate de sumă la început de proiect, a doua – după dezvoltarea soluției.

Echipele câștigătoare vor fi consultate și ghidate de Transparency International-Moldova și PNUD. De proiectele finale vor beneficia atât utilizatorii rețelelor sociale, cât și jurnaliștii, rețelele de fact-checking etc.

Preluat de la: diez.md