ipiccy_image-2.jpg

În perioada sovietică în Republica Moldova, mai exact la studioul Moldova Film de la Chișinău, se realizau proiecții cinematografice. Deși nu putem da timpul înapoi să ne aranjăm comod în fotoliul unui cinematograf de atunci, putem urmări o parte dintre aceste producții pe pagina de YouTube a Agenției Naționale a Arhivelor. Filmele, realizate în limba rusă, conturează realitatea culturală a perioadei comuniste având un aport important inclusiv pentru parcursul istoric al studioului de film. Despre iubire, război sau viața de zi cu zi, filmele din perioada 1958-1988 ne fac o incursiune în cotidianul comunist al moldovenilor.

Echipa #diez a selectat șapte filme care ar putea să-ți schimbe viziunea asupra acelei perioade din istoria țării noastre.

Este un film artistic despre viața din satele Moldovei din estul Prutului în anii ’60 ai secolului trecut. Scenariu – Valeriu Gagiu și Vsevolod Egorov, regie – V. Gagiu, coloană sonoră – Eugen Doga.

Este un film despre foametea din anii 1946-1947 din Basarabia și despre rezistența armată împotriva ocupanților sovietici. Un film premiat la concursuri unionale* și internaționale.

Acest film încearcă să reconstituie realitatea anului 1944 din Basarabia prin prisma ideologică comunist-sovietică.

Este un film inspirat din realitatea anilor ’70 ai secolului trecut. Trei ostași sunt lăsați la vatră, dar unul dintre ei, Pavel, nu numai că ajunge acasă, într-un târgușor, dar i-a și „furat” inima unei fete, Sofica.

Filmul reprezintă primul mare succes al studioului național de film de la Chișinău, fiind rulat în cinematografele din toate fostele republici unionale.

Este un film despre rezistența antisovietică armată din Basarabia (imediat) postbelică. În ciuda limitelor de exprimare impuse încă de regimul sovietic, este un film care redă destul de bine situația din multe sate din Moldova sovietică în ajunul colectivizării forțate a agriculturii.

Este continuarea părții de mai sus.

Este un film care reflectă o realitate istorică desfășurată în Țara Moldovei în secolul al XVIII-lea, și anume lupta cu otomanii condusă de către legendarul haiduc Gruia lui Novac.

* Unional – care aparține unei uniuni, privitor la o uniune, care alcătuiește o uniune.

Preluat de la: diez.md