pexels-photo-5157200.jpeg
Pe 13 februarie 1946 era difuzată prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, iar peste 64 de ani, în anul 2011, UNESCO recunoaște această zi drept Ziua Mondială a Radioului. În acest articol vă propunem să aflați despre ce discută oamenii la posturile radio din GTA, ce înregistrări au fost făcute publice în acest an de către UNESCO cu ocazia zilei radioului și alte curiozități legate de subiectul dat.

# WLW este cel mai puternic post de radio comercial care a existat vreodată. În anumite perioade din anii 1930, acesta a difuzat cu o putere radiată de 500 kW, emisiunile de mare putere ale stației creând probleme de interferență cu alte stații, iar în 1941, Comisia Federală de Comunicații a Statelor Unite a limitat puterea WLW la 50 kW. Chiar și la putere redusă, WLW a rămas unul dintre cele mai ascultate posturi din țară.

# Pe 28 septembrie 2006, Consiliul Local al orașului Reykjavik și municipalitățile învecinate au convenit să stingă toate luminile orașului timp de 30 de minute pentru a găzdui un astronom renumit care discuta despre stele și constelații la radioul național. Acest lucru a fost făcut pentru a oferi locuitorilor șansa de a se bucura de frumusețea naturală a cerului nopții. Evenimentul a fost un mare succes și a inspirat evenimente similare în alte orașe din lume.

# În 2007, Rockstar Games le-a oferit fanilor posibilitatea de a suna la un număr și de a-și exprima frustrările față de America. Cele mai bune dezvăluiri au fost difuzate pe postul de radio WKTT în GTA IV. Acesta a fost un mod unic pentru fani de a-și exprima opinia despre țara la acea vreme.

# Din 1982, un misterios semnal radio rusesc transmite continuu. Cunoscut sub numele de UVB-76 sau „Buzzer”, semnalul constă dintr-un sunet scurt, repetitiv, care se repetă de aproximativ 25 de ori pe minut. Se crede că semnalul provine de la Moscova, dar identitatea radiodifuzorului rămâne încă necunoscută. La fiecare câțiva ani, semnalul difuzează un șir de nume și numere aleatorii, ceea ce îi face pe unii să speculeze că ar putea fi folosit pentru comunicații codificate. Cu toate acestea, adevăratul scop al UVB-76 rămâne un mister.

# În 1981, un bărbat a luat ostatic un manager de post de radio în California de Sud. Cererile lui erau simple: dorea ca melodia Rainbow Connection să fie redată în mod repetat în următoarele 12 ore. Din fericire, bomba pe care a pretins că o avea era falsă, iar ostaticii au fost eliberați nevătămați.

# În fiecare an, milioane de păsări mor din cauza ciocnirii acestora cu antenele radio. Ciocnirile date sunt principala cauză a morții păsărilor în America de Nord. Totuși, există o soluție simplă care poate reduce numărul deceselor cu până la 70 %, e vorba despre schimbarea luminii roșii statice de pe antenă într-o lumină care clipește. Luminile care clipesc sunt mult mai ușor de văzut de către păsări și ajută la evitarea coliziunilor.

# Dacă v-ați întrebat vreodată ce fel de muzică preferă astronauții NASA în timp ce orbitează Pământul, răspunsul este rock alternativ. NASA are propriul său post de radio și singurul lucru care poate cânta acolo este rockul alternativ. Postul, numit Third Rock Radio, este disponibil pentru oricine are o conexiune la internet. Stația oferă un amestec unic de muzică și știri și este o modalitate excelentă de a ține pasul cu ceea ce se întâmplă la NASA.

# În acest an, cu ocazia zilei de 13 februarie, UNESCO oferă acces gratuit la anumite fișiere audio din colecția sa. Printre ele puteți găsi discursurile mai multor personalități globale, printre acestea fiind și cele ale fostului președinte sud-african Nelson Mandela. Accesați arhiva UNESCO aici.

Preluat de la: diez.md