beautiful-woman-2021-08-30-09-47-05-utc-scaled-1.jpg

Convingerile limitative sunt acele credințe pe care ni le-am format la un moment dat în viață sau pe care le-am preluat, în mod inconștient, de la părinți, profesori sau etc și care ne împiedică să avem ce ne dorim sau să fim așa cum ne dorim și așa cum ne arată potențialul nostru că putem fi.

Ei bine, aceste idei care ne ghidează viața, fără a ne da seama, nici măcar nu reprezintă REALITATEA ABSOLUTĂ, ci sunt doar niște proiecții eronate ale minții noastre.

Citește și: Convingerile false și impactul acestora asupra sănătății noastre mintale

Ele sunt cauza pentru care nu suntem așa cum ne-ar plăcea să fim, nu trăim viața pe care ne-o dorim și nu facem acțiunile la care visăm.

Convingerile/credințele se formează prin:

Copilul aude unul dintre părinți/bunici spunând „Nu ne ajung banii, muncim din greu” și trage concluzia că „Viața e grea, banii se fac greu”. Ajuns la maturitate, nu știe de ce este nevoit să muncească din greu pentru a-și asigura traiul necesar.

Sau, de pildă, dacă mai multe persoane trec prin același eveniment tragic, să spunem un incendiu, fiecare dintre ei va avea o altă convingere despre sine ca urmare a aceleiași experiențe… Unul ar putea gândi că e „Ghinionist”, altul că „A meritat asta”, iar altul că este „Norocos și binecuvântat pentru că a scăpat teafăr și nevătămat”.

Credințele îți controlează gândurile, emoțiile și biologia corpului. Vrei să ai o viață împlinită, ai nevoie de o strategie de identificare, analiză și depășire a unei credințe care îți îngreunează viața.

EXEMPLE DE CREDINȚE LIMITATIVE

Te recunoști cel puțin în câteva din aceste convingeri? Produse în mintea noastră, ele ne determină să stăm pe loc. Schimbă-le începând de AZI! Atunci când știi ce vrei, gândurile și acțiunile tale vor merge în respectivă direcție. Și încet, vei pune cărămidă cu cărămidă pentru concretizarea visurilor tale.

Citește și: Cerasela Rogen, despre teama de a nu fi suficient de bun/ă: „Nimeni nu te încurajează să fii tu însuți, toți te încurajează să devii o oaie între oi și orice diferență faci este condamnată”

FOTO: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro