Victoria Stegărescu este din Strășeni și a decis să urmeze un curs de Software Tester, în urma căruia s-a angajat cu succes într-o companie IT din țară. În interviul de mai jos, aceasta explică cum a ajuns să aleagă tehnologiile informaționale, chiar dacă anterior nu a avut nicio tangență cu ele.
– Victoria, ce studii ai finalizat și unde ai activat anterior?
– Am studiat la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Imediat după ce am obținut licența, am plecat temporar cu partenerul de viață în Estonia. El – pentru a-și urma studiile de doctorat în cadrul Estonian University of Life Science, iar eu m-am angajat în domeniul managementului de proiecte în cadrul aceleiași universități.
– Jurnalism și IT. Ce au în comun aceste profesii?
– Dacă în jurnalism eu am luat decizii, apoi în IT – domeniul m-a ales pe mine. Ar fi un neadevăr dacă aș spune că tehnologiile informaționale au fost visul meu și acum îl realizez. Industria tehnologiilor mi-a deschis ușa, iar eu, din curiozitate, am decis să intru în această comunitate. Tind să cred că îmi poate oferi perspective și un șir de oportunități.
– Cum ai decis să te înscrii la programul „Women în Online Work (WOW)”?
– O persoană dragă îmi povestea entuziasmată de tot ce înseamnă acest domeniu. Mi-a oferit multe detalii interesante, care m-au făcut mai curioasă să accesez pagina de facebook a proiectului Tekwill și să descopăr programul. Din inerție, am aplicat pentru cursul de Software Tester, chiar dacă nu am interacționat anterior cu această ramură.
– Cât de util ți-a fost cursul și cum ai implementat în practică acele cunoștințe din cadrul lecțiilor?
– Cursul a fost foarte util și m-a făcut să-mi restartez activitatea profesională la 180 de grade. După finalizare, datorită cunoștințelor obținute la lecții, m-am angajat în calitate de QA engineer în cadrul companiei Agile Partners Moldova.
– Ce urmează în domeniul IT? Vei continua să te dezvolți în această sferă?
– IT-ul este un domeniu interesant, care a început să-mi placă foarte mult. Nu am planuri grandioase, dar vreau să continui să evoluez în această sferă. Cursurile pe care le-am urmat la Tekwill au reprezentat o susținere educațională enormă pentru mine, pentru că au fost predate de un mentor care a știut să structureze și să ofere informații clare și pe înțelesul participanților. În plus, teoria a fost însoțită de foarte multă practică, iar informațiile prezentate au fost de actualitate. Sunt sigură că, în viitor, IT-ul îmi va oferi mai multă stabilitate, perspective, scopuri bifate și posibilitatea de a-mi depăși limitele.
Prima ediție a cursului „Women in Online Work (WOW)” s-a desfășurat în trei etape și a fost destinată fetelor și femeilor din localitățile din nordul, centru și sudul țării, printre care Răzeni, Ungheni, Ulmu, Costești, Ialoveni, Petrești, Munteni etc. La faza inițială, participantele au asistat la o conferință de instruire în carieră. Ulterior, timp de 3 luni, fetele și femeile au avut un curs practic pentru dezvoltarea abilităților necesare în unul din domeniile Software Tester, Social Media Management sau Design Grafic. Iar în cea de-a treia etapă, acestea au luat parte la o sesiune practică, sub forma unui mentorat asistat, unde și-au pregătit portofoliile pentru a se înregistra pe platforme internaționale, care oferă locuri de muncă la distanță și cu orar flexibil. La proiect s-au înscris fete și femei din localități.
„Women in Online Work (WOW)” a fost lansată cu susținerea Biroului de Cooperare al Elveției în cadrul Proiectului „OPTIM” – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și industrie a Republicii Moldova, cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare și al Suediei în cadrul proiectului TEKWILL.
Preluat de la: diez.md