durere-ficat-1200x800.jpg

Ficatul este unul dintre cele mai mari și mai vitale organe ale corpului tău, îndeplinind sute de funcții esențiale, inclusiv eliminarea reziduurilor din sânge, filtrarea substanțelor chimice din medicamente, alcool și alimente, și stocarea nutrienților. Durerea hepatică poate fi greu de identificat, deoarece ficatul nu are receptori pentru durere. Totuși, dacă simți dureri hepatice, este posibil să simți dureri în jurul abdomenului și spatelui.

Când ficatul devine inflamat, rănit sau afectat de boli hepatice, acesta apasă pe țesutul protector din jur (cunoscut sub numele de capsula Glisson). Acest țesut este plin de nervi sensibili la durere, care semnalează creierului că ceva nu este în regulă cu ficatul tău.

Ficatul este situat în partea superioară dreaptă a abdomenului, ascuns în spatele coastelor inferioare și sub diafragmă. Adesea vei simți durerea hepatică în partea superioară dreaptă a abdomenului, aproape de cutia toracică. Uneori, problemele hepatice pot cauza dureri în alte zone ale corpului, cum ar fi umerii, spatele și stomacul.

Cum se simte durerea hepatică poate varia de la persoană la persoană, în funcție de cauză. Totuși, majoritatea oamenilor dezvoltă frecvent unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

Dacă durerea hepatică este rezultatul unei boli hepatice subiacente este posibil să experimentezi și alte simptome care însoțesc durerea. Simptomele bolilor hepatice pot include:

Mai multe afecțiuni pot provoca dureri hepatice. Fiecare dintre următoarele afecțiuni poate avea, de asemenea, un set unic de simptome pe care le-ai putea experimenta în plus față de durerile abdominale sau de spate.

Hepatita apare atunci când ficatul tău devine inflamat. Infecțiile virale cauzează adesea inflamații, dar anumite medicamente și consumul excesiv de alcool pot, de asemenea, inflama ficatul. Durerea hepatică legată de hepatită se simte de obicei ca o durere surdă sau disconfort în partea superioară dreaptă a abdomenului. Alte simptome pot include:

Totul despre Hepatita E: Mod de transmitere, tratament, riscuri

Ciroza este o afecțiune cronică și progresivă care provoacă cicatrizare și daune permanente ficatului. Consumul pe termen lung de alcool sau alte boli hepatice (de exemplu, hepatita) pot duce la ciroză. Din păcate, persoanele cu ciroză nu au adesea simptome până când ficatul nu este grav afectat. Când apar simptomele, acestea pot include:

20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus

Boala ficatului gras apare atunci când există o acumulare de grăsime în exces în celulele hepatice. Deși ficatul conține cantități mici de grăsime, dacă mai mult de 5% până la 10% din greutatea sa este grăsime, este posibil să ai boala ficatului gras. Această afecțiune cauzează umflarea și deteriorarea ficatului.

Aproximativ o treime dintre persoanele cu boala ficatului gras raportează dureri hepatice care se simt ca o durere ușoară sau o senzație de plenitudine în partea superioară dreaptă a abdomenului. Unii raportează dureri ascuțite și constante în acea zonă care le perturbă somnul.

Alte simptome ale bolii ficatului gras pot include:

Aproximativ 36.000 de persoane din Statele Unite primesc un diagnostic de cancer hepatic anual. Deși afecțiunea nu provoacă întotdeauna simptome în stadiile incipiente, s-ar putea să simți disconfort în partea superioară dreaptă a abdomenului pe măsură ce boala progresează. Alte simptome pot include:

Cancerul hepatic: cauze, simptome, tratament

Obstrucția canalelor biliare apare atunci când tuburile (ductele) care transportă bila de la ficat la vezica biliară și intestinul subțire devin blocate. Aceasta poate duce la dureri hepatice care se simt ca o senzație profundă de durere în partea superioară dreaptă a abdomenului. Alte simptome ale obstrucției canalelor biliare pot include:

Un abces hepatic este o colecție de puroi în interiorul ficatului. Este posibil să dezvolți un abces din cauza unei infecții bacteriene sau parazitare sau a unei leziuni la ficat, ceea ce poate duce la dureri severe în ficat sau dureri în întregul abdomen. Simptomele suplimentare ale unui abces hepatic pot include:

Chisturile hepatice sunt saci plini de lichid care se pot dezvolta în interiorul ficatului. Majoritatea oamenilor nu experimentează simptome ale chisturilor hepatice, dar dacă acești saci cresc în dimensiune sau cantitate, este posibil să dezvolți următoarele simptome:

Foto: envato

Surse:

 

Preluat de la: csid.ro