yea-daniel-1.jpeg
Young European Ambassadors este o inițiativă voluntară și apolitică, care permite crearea unor conexiuni între tinerii din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, statele membre ale UE și Regatul Unit. Scopul acestei rețele este de a crește nivelul de conștientizare în legătură cu Uniunea Europeană și cooperarea acesteia cu țările sale partenere din est, de a oferi tinerilor oportunitatea de a realiza proiecte și activități ce promovează valorile europene, contribuind astfel la creșterea activismului civic și la un viitor prosper.

Daniel Bîzdiga este membru al inițiativei YEA (Young European Ambassadors) din Moldova din anul 2017, iar de doi ani acesta ocupă funcția de coordonator al platformei date. În acest articol, Daniel ne oferă detalii despre oportunități și proiecte, despre tinerii ambasadori și despre parcursul său în cadrul inițiativei.

De ce Young European Ambassadors?

Daniel a fost întotdeauna aliniat cu valorile pe care le promovează Uniunea Europeană – drepturile omului, principiile egalității și libertății –, respectiv i s-a părut o oportunitate atractivă. De asemenea, persoanele ce făceau parte din inițiativă îi povesteau despre proiectele în care sunt implicați și îi vedea entuziasmați că învață lucruri noi: „Faptul că inițiativa contribuie la realizarea ideilor noastre, ale tinerilor, a reprezentat un motiv ca să fac și eu parte din ea”.

Totul a început intensiv pentru Daniel de îndată ce a ajuns în inițiativă. A participat la una dintre activitățile distinctive YEA – School Visits –, în cadrul căreia a vizitat mai multe școli de pe teritoriul Republicii Moldova. Timp de o săptămână, în fiecare zi, mergea în școli din diferite localități ca să povestească despre inițiativă. Prin prisma acestui proiect, a vizitat și a descoperit mai multe sate și a comunicat cu tineri dornici de implicare.

„Începutul nu a fost neapărat dificil și nu a fost nevoie să depun mult efort pentru a integra YEA în viața mea, pentru că a fost ceva ce îmi plăcea, totul venind natural. Datorită implicării mele constante în inițiativă și diverse proiecte, dar și pentru că am făcut parte din boardul YEA timp de două mandate, mi s-a propus poziția de coordonator cu doi ani în urmă. Coordonând inițiativa, e necesar să fiu cât mai responsabil, fiindcă putem interacționa cu instituții UE, cu oficiali UE și cu alte personalități, dar este o experiență într-adevăr frumoasă.”

Colaborarea cu tinerii din Republica Moldova și din alte țări

„Sunt foarte mulți tineri talentați în Republica Moldova, care vor să implementeze lucruri, să producă o schimbare. Când întâlnești așa persoane, e o plăcere să lucrezi cu aceștia în echipă.”

Cât despre tinerii din alte țări, Daniel afirmă că mereu i-a plăcut să colaboreze cu ei, deoarece deseori au viziuni diferite față de cele împărtășite aici: „Ei privesc anumite situații din alte perspective, iar atunci când ești înconjurat de oameni care gândesc altfel, este mai ușor să înveți și să obții idei noi”.


Sursă: YEA

Oportunități și beneficii pentru tinerii ambasadori

Tinerii ambasadori au parte de o experiență extraordinară, având în vedere că să organizezi ceva cu o echipă îți oferă satisfacție și entuziasm. Comunitatea de oameni este deschisă, toate persoanele împărtășesc aceleași scopuri și valori. De asemenea, tinerii ambasadori au oportunitatea să participe la evenimente internaționale sau la evenimente în cadrul țării, cu anumite personalități.

„Toamna aceasta a avut loc o întâlnire cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, unde tinerii s-au putut implica în discuție și au putut adresa diverse întrebări. Au mai avut loc și evenimente cu comisari europeni – pentru Mediu, pentru Buget și Administrație – și întâlniri cu șefi ai unor direcții specifice sau cu europarlamentari.”

Programul de Parteneriat Estic, din care face parte inițiativa YEA, are un website și rețele de socializare prin care tinerii își pot face vocea auzită. Pe website este și un blog, unde tinerii ambasadori europeni pot scrie pe diverse teme. De asemenea, au posibilitatea să organizeze evenimente online, live-uri și pot colabora cu alți tineri, astfel se creează o rețea mare cu oameni activi.

Perspectiva YEA

Datorită faptului că Republica Moldova a devenit țară candidată pentru a adera la Uniunea Europeană, cooperarea și importanța proceselor ce țin de UE vor începe să crească.

„Consider că tot mai mulți tineri vor dori să facă parte din inițiativă, căci e conectată direct cu Uniunea Europeană. Apar astfel multe idei, întrebări, propuneri și e nevoie să depunem efort în mai multe direcții acum pentru a putea vedea și simți o schimbare în Republica Moldova.”


Sursă: YEA

Daniel încurajează tinerii, care sunt interesați și care se regăsesc în valorile europene pe care le promovează inițiativa și care vor să contribuie la îmbunătățirea situației în Republica Moldova, să se înscrie în inițiativă, să se informeze și să își dezvolte gândirea critică. Înscrierile au loc o dată pe an, de obicei în septembrie-octombrie. Anunțul se plasează pe site-ul oficial YEA. Totodată, pe pagina de Facebook YEA sunt plasate oportunități și activități chiar și pentru cei care nu sunt membri ai inițiativei.

Autoare: Nicoleta Catana

Preluat de la: diez.md