img.jpg
Serviciul de presă al Curții de Conturi a emis un nou comunicat despre atacul cibernetic care a avut loc ieri, 15 iulie, asupra site-ului instituției, în care specifică că nu au fost afectate serverele CCRM.

„Țintă a atacului a fost doar pagina web a Curții de Conturi. În nici un mod nu au fost afectate serverele, sistemele informaționale, poșta electronică, sistemul de comunicare internă Intranet al instituției etc. Pagina web nu este platforma pe care se păstrează documentele unei instituții. Documentele Curții de Conturi, cum ar fi rapoartele de audit și hotărârile, documentele de lucru sunt păstrate, în primul rând, în original, cu semnăturile originale, pe suport de hârtie, în arhivele instituției. Copiile scanate ale acestor documente sunt păstrate în bazele informaționale interne ale CCRM. De asemenea, documentele primare, examinate în procesul de audit, sunt solicitate de la entitățile auditate, care sunt posesoare ale acestor documente. După aprobare, rapoartele și hotărârile Curții de Conturi sunt trimise, în mod automat, Parlamentului, Guvernului, Președinției, precum și entităților verificate. Hotărârile CCRM sunt publicate, de asemenea, în Monitorul Oficial”, se arată în comunicatul emis de Curtea de Conturi.

De asemenea, Curtea de Conturi a anunțat că imediat după atacul cibernetic, Curtea de Conturi a sesizat Serviciul de Informații și Securitate. „De asemenea, din ziua de ieri au fost pornite discuții cu Procuratura Generală, fiind organizată prima ședință cu participarea reprezentanților Curții de Conturi și organelor de securitate și de drept, care vor investiga cazul.”

Reamintim că ieri, 15 februarie, pagina web a Curții de Conturi din Moldova a fost ținta unui atac cibernetic. Conform unui comunicat emis de instituție, în urma atacului au fost distruse toate bazele de date publice.

<!–

–> <!–

–>

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a comentat mediatizarea atacului cibernetic asupra site-ului Curții de Conturi, specificând că unele surse media au dezinformat publicul și că au fost lansate mai multe teorii care nu sunt adevărate. Pe pagina sa de Facebook Lupu a scris că nu crede „deloc întâmplătoare această acțiune și acest atac, fiind pentru prima dată în istoria Curții de Conturi și în special acum, în ultimii ani, când instituția s-a focusat pe mai multe probleme legate de gestionarea resurselor publice.”

Preluat de la: diez.md