pixel.png

România înregistrează, la momentul scrierii acestui articol, 29 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus, printre care se numără şi o gravidă şi copilul ei de doar 3 ani.

Pentru că multe femei însărcinate se tem pentru viaţa lor şi a copilului lor nenăscut din cauza acestui virus care se extinde ameninţător şi la noi în ţară, am pregătit mai jos o listă de întrebări frecvente şi răspunsuri în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus, întocmită de Colegiul Regal de Obstetrică şi Ginecologie din Regatul Unit al Marii Britanii.
 

Ce efecte are coronavirusul asupra unei gravide?

Gravidele nu par să fie mai susceptibile la apariţia complicaţiilor cauzate de coronavirus în comparaţie cu restul persoanelor infectate. Pentru că este un virus noul despre care nu se ştiu încă foarte multe detalii, nu este încă foarte clar ce efecte poate avea asupra gravidelor, dar din cazurile confirmate până în prezent la gravide, majoritatea au avut simptome uşoare sau moderate similare răcelii sau gripei.

<!–

Formul de quiz

–>

Simptome mai severe au fost observate la persoanele vârstnice, cu sistem imunitar slăbit şi alte afecţiuni cronice preexistente. Până acum nu au fost raportate complicaţii severe sau decese în rândul gravidelor infectate cu coronavirus.

Cu toate acestea, gravidele sunt în general mai vulnerabile în faţa infecţiilor de orice tip şi există risc de complicaţii dacă acestea au afecţiuni pulmonare, aşa cum este astmul.

Ce efecte poate avea infecţia gravidei cu coronavirus asupra fătului?

Nu există până acum dovezi care să indice un risc crescut de avort spontan sau naştere înainte de termen ca urmare a infecţiei gravidei cu coronavirus. De asemenea, nu este confirmat faptul că virusul poate fi transmis de la gravidă la făt. Prin urmare, este foarte puţin probabil ca fătul să fie afectat în vreun fel de infecţia cu coronavirus a mamei.

Cu toate acestea, au existat cazuri de naştere prematură la gravidele infectate cu coronavirus, dar nu s-a stabilit încă o legătură de cauzalitate, deoarece există mai mulţi factori care pot determina acest lucru.

Ce trebuie să fac dacă suspectez că sunt infectată cu coronavirusul sau am intrat în contact cu persoane infectate?

Dacă eşti gravidă şi crezi că eşti infectată, dacă ai fost în ultimele 14 zile într-o ţară sau regiune cu multe cazuri de coronavirus sau ai intrat în contact cu o persoană infectată, este indicat să suni la 112 şi să semnalezi acest aspect, precum şi faptul că eşti însărcinată. De asemenea, trebuie să îi aduci la cunoştinţa medicului tău ginecolog măsurile care ţi-au fost comunicate la numărul de urgenţă.

În ce constă testul pentru depistarea coronavirusului în organism?

Testul pentru coronavirus constă în prelevarea unei probe de exsudat fariangian sau/şi nazofaringian, la domiciliu sau la o unitate medicală. Proba va fi introdusă într-un flacon steril şi trimisă la un laborator. În maximum 24 de ore, rezultatul testului este eliberat.

Ce trebuie să fac dacă testul este pozitiv, deci sunt infectată cu coronavirus?

Dacă testul pentru coronavirus iese pozitiv, trebuie să iei legătura telefonic cu medicul ginecolog care îţi supraveghează sarcina şi să îi aduci la cunoştinţă acest aspect. Dacă nu ai simptome sau dacă acestea sunt uşoare, va fi nevoie să stai în autoizolare la domiciliu, timp de cel puţin 14 zile. Dacă manifestările sunt mai grave, vei fi internată într-un spital de boli infecţioase şi vei fi tratată cu medicamente dedicate ameliorării simptomatologiei.

Ce trebuie să fac sau să nu fac în acest interval de autoizolare la domiciliu?

Pe toată durata autoizolării la domiciliu este interzis să ieşi în public, să mergi la serviciu, la piaţă, mall, biserică etc., să foloseşti mijloacele de transport în comun, să nu permiţi vizitele, să ventilezi şi să dezinfectezi bine locuinţa şi să îi protejezi pe ceilalţi membri ai familiei purtând mască respiratorie, evitând folosirea la comun a prosoapelor, ustensilelor de gătit etc. Dacă îţi comanzi mâncare, comunică-i curierului să lase pachetul în faţa uşii

Pot să merg la medic dacă am programate vizite antenatale?

Nu, este interzis să părăseşti domiciliul dacă eşti în autoizolare ca urmare a infecţiei sau suspiciunii de infecţie cu coronavirus. În schimb, poţi suna la clinică/spital şi să reprogramezi vizitele pentru o dată ulterioară.

Dacă medicul ginecolog care te supraveghează consideră că vizita antenatală nu poate fi amânată, din diverse motive, se pot stabili protocoale prin care să fii adusă la spital, dar în condiţii de maximă precauţie, pentru a preveni transmiterea coronavirusului la alte persoane, inclusiv personalul medical.

Ce se întâmplă după ce trece perioada de autoizolare la domiciliu?

Ca o măsură suplimentară de precauţie, după cele 14 zile de izolare la domiciliu, ţi se va face o ecografie cu ultrasunete, astfel încât medicii să se asigure că bebeluşul este în regulă. Eşti considerată vindecată când două teste consecutive pentru coronavirus au rezultate negative.

Ce trebuie să fac dacă nu mă simt bine sau dacă sunt îngrijorată în privinţa bebeluşului în timp ce stau acasă?

Gravidele sunt sfătuite să nu meargă în spitale sau alte unităţi medicale dacă sunt infectate sau suspecte de a fi infectate cu coronavirus, decât în cazul în care situaţia este urgentă, apar simptome grave – dar şi în acest caz se va chema ambulanţa acasă, care transportă pacienta într-o izoletă, pentru siguranţa tuturor.

Dacă sunt suspectă de infecţie cu coronavirus sau dacă testul este pozitiv şi intru în travaliu în perioada de autoizolare, voi putea naşte acasă, asistată de moaşă?

Este recomandat să apelezi numărul unic de urgenţă în cazul în care intri în travaliu. Cel mai probabil ţi se va trimite o ambulanţă echipată special, cu care vei fi transportată la spital, unde vei sta izolată într-o cameră specială. În tot acest timp, ţie şi fătului îţi vor fi monitorizate semnele vitale şi vei primi o mască de oxigen şi alte medicamente, în funcţie de situaţie. Nu este indicat să naşti acasă, asistată doar de moaşă!

Pot să nasc natural dacă sunt infectată cu coronavirus?

Momentan nu există dovezi care să indice faptul că infecţia sau suspiciunea de infecţie cu coronavirus poate afecta capacitatea de a naşte natural sau că este mai sigur să naşti prin cezariană. Totuşi, dacă există probleme respiratorii sau alte afecţiuni, este foarte posibil să fie recomandată operaţia de cezariană.

De asemenea, trebuie menţionat că infecţia cu coronavirus nu este o contraindicaţie pentru anestezia epidurală. Cu toate acestea, folosirea unei măşti de ventilaţie pentru anestezie poate creşte riscul de transmitere a virusului, aşa că medicul poate decide luarea altor măsuri pentru ameliorarea durerilor.

Se transmite coronavirusul la făt/nou-născut?

Există insuficiente date la acest moment privind riscul de transmitere a coronavirusului de la gravidă la făt/nou-născut. Nu există până acum cazuri de gravide infectate care să fi transmis virusul către făt.

Copilul meu va fi testat pentru coronavirus?

Da, nou-născutul va fi testat.

Voi putea să îmi ţin în braţe copilul după naştere dacă sunt infectată cu coronavirus?

Da, dacă asta e alegerea ta şi dacă echipa medicală care te-a asistat la naştere consideră că nu este niciun risc.

Voi putea să îmi alăptez bebeluşul dacă sunt infectată cu coronavirus?

Da, până acum nu sunt dovezi că virusul se poate transmite prin laptele matern, deci îţi poţi alăpta bebeluşul. Cu toate acestea, trebuie să respecţi anumite reguli stricte de igienă: să te speli bine pe mâini cu apă şi săpun înainte să atingi bebeluşul şi să porţi o mască de protecţie. Dacă nu poţi alăpta, îţi poţi hrăni copilul cu formulă de lapte, dar sterilizează foarte bine biberoanele, sticlele etc.

Cum pot reduce riscul de infecţie cu coronavirus?

Regulile de prevenţie constau în:

  • spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun (timp de cel puţin 20 de secunde)
  • acoperirea gurii şi a nasului cu un şerveţel de unică folosinţă
  • evitarea contactului apropiat cu o persoană care prezintă semne ale infecţiei
  • purtarea unei măşti de protecţie
  • dezinfecţia obiectelor şi suprafeţelor cu care intri des în contact
  • evitarea spaţiilor aglomerate
  • limitarea sau evitarea călătoriilor în regiunile unde au fost confirmate cazuri de infecţie cu noua tulpină de coronavirus

Preluat de la: csid.ro