pixel.png

Dacă suspectezi că ai fost infectat cu noul coronavirus, ai fost depistat pozitiv sau pur şi simplu ai grijă de o persoană diagnosticată cu această infecţie, dar nu există simptome grave, care să necesite spitalizare, cel mai probabil medicul va recomanda autoizolarea la domiciliu, pentru a preveni răspândirea acestui virus. În acest interval, care poate dura până la două săptămâni, fii foarte atent la simptomele pe care le ai şi nu lua niciun medicament fără să te consulţi telefonic cu medicul în prealabil.

De cele mai multe ori, infecţia cu noul coronavirus prezintă simptome uşoare sau moderate, ca în cazul gripei sau răcelii, dar la vârstnici şi alte persoane cu afecţiuni preexistente există riscul ca aceste manifestări să se agraveze în scurt timp. În cazul celei de-a doua categorii, cel mai probabil va fi necesară internarea în spital şi monitorizarea pacienţilor.

Astăzi însă discutăm despre prima categorie, cea a persoanelor care fie nu au simptome de coronavirus, fie acestea sunt uşoare ori moderate şi care stau în autoizolare la domiciliu. Pentru a trece mai uşor peste această perioadă şi pentru a preveni agravarea sau persistenţa simptomelor, ţineţi cont de următoarele recomandări!

<!–

Formul de quiz

–>

În primul rând, protejează-i pe ceilalţi membri ai familiei

Chiar dacă te simţi bine şi poţi face diverse activităţi, aşa cum faci de obicei, este indicat să păstrezi distanţa faţă de membrii familiei cu care locuieşti. De preferat este să stai într-o cameră separată şi să porţi o mască de protecţie, mai ales dacă în aceeaşi locuinţă stă şi o persoană vârstnică, mult mai predispusă la apariţia complicaţiilor cauzate de acest coronavirus.

Autorităţile spun că o persoană care locuieşte singură şi care prezintă simptome specifice de coronavirus trebuie să se autoizoleze la domiciliu cel puţin 7 zile. În cazul în care trăiesc mai multe persoane în aceeaşi locuinţă, se recomandă autoizolarea tuturor acestora până la două săptămâni. Deci nu aveţi voie să ieşiţi din casă până nu trece acest interval!

Dacă ai cea mai mică nelămurire, sună-ţi medicul de familie, contactează telefonic direcţia de sănătate publică de care aparţine judeţul tău şi, în cel mai rău caz, dacă simptomele se agravează sună la numărul unic de urgenţă 112.

Nu suna la acest număr dacă simptomele sunt uşoare! Sistemul medical este şi-aşa suprasolicitat, iar strănutul şi nasul înfundat nu sunt considerate urgenţe, aşa că gândeşte-te la cei în stare gravă, care au cu adevărat nevoie de asistenţă medicală.

O linie telefonică TelVerde dedicată persoanelor care vor să afle mai multe informaţii despre coronavirus este 0800.800.358. Dacă sunteţi în străinătate şi vreţi să aflaţi mai multe informaţii legate de prevenirea infectării cu noul coronavirus, puteţi apela numărul de telefon +4021.320.20.20, tarif normal, 24 de ore din 24.

Atenţie însă – linia telefonică este destinată strict informării cetăţenilor şi nu este un număr de urgenţă!

Ce poţi face acasă pentru ameliorarea simptomelor COVID-19

Până la acest moment nu există un protocol de tratament specific infecţiei cu noul coronavirus. Prin urmare, tratamentul se adresează simptomatologiei.

De regulă, febra şi tusea uscată persistentă, sunt principalele manifestări ale infecţiei cu noul coronavirus. Alte simptome, mai rar întâlnite, pot fi: oboseala, durerile de cap, durerile musculare (mialgia), durerile în gât, nasul înfundat sau diareea.

Paracetamol sau ibuprofen?

Am vrea să îţi oferim un răspuns clar, însă doar medicii sunt în măsură să facă asta. Pentru că despre noul coronavirus nu se ştiu foarte multe sau informaţiile sunt contradictorii, zilele trecute a apărut o controversă legată de această dilemă paracetamol versus ibuprofen.

Unii medici din Franţa susţin că ibuprofenul în doză mare administrat voluntar anterior spitalizării pacienţilor cu COVID-19 le-ar fi agravat acestora simptomele şi, prin urmare, au recomandat înlocuirea acestui medicament cu paracetamol pentru ameliorarea febrei şi a durerilor de cap. Însă medicii germani au reacţionat dur la această afirmaţie şi au spus că nu există dovezi ştiinţifice clare în acest sens, ci numai observaţii clinice.

Doza recomandată de paracetamol în cazul virozelor este la adulţi de 1 g la fiecare 4-6 ore, iar cea maximă este de 4 g într-un interval de 24 de ore.

Nu luaţi paracetamol peste această doză! Sau, şi mai bine, nu luaţi deloc, nici ibuprofen, nici paracetamol, ci sunaţi-l pe medicul de familie să vă dea cel mai bun sfat, cel puţin până la apariţia de noi date care să fie fără echivoc.

Tusea poate fi ameliorată cu lichide calde

Dacă te supără tusea, încearcă să bei cât mai multe lichide, de preferat călduţe. O supă de pui şi o cană cu ceai de lămâie cu miere sunt exemple perfecte de lichide care pot ameliora tusea supărătoare. Poţi încerca şi sirop de tuse sau pastile de supt, dar acestea ar fi bine să le iei doar la recomandarea medicului sau farmacistului.

Şi în caz de febră sunt este indicată hidratarea, deoarece corpul pierde mulţi electroliţi prin transpiraţie şi „stocurile” trebuie refăcute. Sunt de preferat apa plată, ceaiurile din plante sau sucurile naturale fără zahăr adăugat, consumate pe parcursul întregii zile, în cantităţi mici, dar des.

Ce să mănânci

Pe măsură ce îţi recapeţi pofta de mâncare, este recomandat să consumi alimente bogate în vitamine şi minerale, fructe şi legume proaspete, sub formă de sucuri sau supe ori în stare naturală, dacă nu ai probleme la înghiţire.

Odihneşte-te

Infecţiile virale te pot stoarce de vlagă, aşa că nu e momentul potrivit să te apuci de sport sau să stai toată ziua în picioare, în bucătărie, gătind pentru alţii, tocmai când virusurile îşi fac de cap în organismul tău. Stai în pat, citeşte o carte, vizionează serialul preferat şi, desigur, dormi cât mai mult, astfel încât corpul tău să se refacă mai rapid.

Lasă treburile zilnice pe seama celor mai în putere şi, dacă ţi-e poftă de ceva anume, poţi comanda oricând online mâncare.

Păstrează-ţi optimismul

Da, ştim că este dificil să te trezeşti cu zâmbetul pe buze în această perioadă marcată de ştiri negative, dar starea ta emoţională poate să îţi influenţeze sănătatea fizică: în bine sau în rău, în funcţie de cum îţi gestionezi emoţiile.

Nu te lăsa pradă negativismului, încearcă să eviţi privitul non-stop la televizor şi postările care curg pe Facebook. Toate aceste informaţii „sapă” în mintea ta şi te pot lăsa fără energie, fără capacitatea de a mai vedea şi partea bună a lucrurilor. Încearcă, în schimb, să îţi ocupi timpul cu activităţi relaxante, cum ar fi coloratul, cititul cărţii preferate etc.

Gândeşte-te că este o etapă trecătoare, poate una din care vom ieşi mai puternici, mai uniţi şi mai altruişti cu cei de lângă noi.

Ce faci dacă ai în îngrijire la domiciliu o persoană diagnosticată cu COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le recomandă persoanelor care asigură îngrijiri la domiciliu bolnavilor cu COVID-19 să respecte următoarele reguli de igienă:

  • Purtarea măştii medicale când sunt în aceeaşi încăpere cu persoana bolnavă
  • Curăţarea mâinilor cu apă şi săpun după orice contact cu pacientul sau cu obiectele din jur, înainte şi după pregătirea alimentelor, înainte de a mânca şi după folosirea toaletei.
  • Folosirea farfuriilor, paharelor, veselei, prosoapelor şi a lenjeriei de pat exclusiv pentru persoana bolnavă
  • Spălarea cu detergent a farfuriilor, paharelor, veselei, prosoapelor şi a lenjeriei de pat folosite de persoana bolnavă
  • Curăţarea şi dezinfectarea în mod constant a suprafeţelor şi obiectelor (masă, clanţe, telefoane, robinete, noptiere etc.) atinse frecvent de persoana bolnavă
  • Apelul telefonic la medicul de familie sau la 112 dacă starea persoanei bolnave se agravează sau dacă are dificultăţi de respiraţie.

Preluat de la: csid.ro