cum-scapi-de-sughit.jpg

Imaginează-ți scena: ești la birou, în mijlocul zilei, îți vezi de treburile tale, când, din senin, începi să sughiți

De la sperieturi bruște la făcut roată cu mâinile, oamenii au găsit multe modalități inventive de a scăpa de episoadele lor ocazionale de sughițat, dar majoritatea dintre noi caută ceva simplu și eficient pe care să-l facem pentru a scăpa.

Episoadele de sughiț pot fi contracții spastice involuntare ale diafragmei și mușchilor cutiei toracice, care duc la o respirație adâncă imediată și la închiderea bruscă a coardelor vocale, producând sunetul caracteristic. Se crede că acestea rezultă din activarea unei căi nervoase numită arc reflex.

Află ce provoacă sughițul, precum și câteva trucuri pentru a scăpa rapid de el:

Sughițul îi chinuie pe oameni de-o viață. Practic, atunci când stomacul se umple prea repede, exercită presiune asupra diafragmei și asta duce la sughiț. Mușchiul dintre burtă și piept se contractă și forțează aerul, iar tu scoți sunetul acela specific.

Din fericire, sughițul este de obicei de scurtă durată, nu reprezintă o problemă gravă și există multe motive pentru care ai putea să-l experimentezi la un moment dat.

Iată câteva dintre cele mai frecvente motive pentru care ai putea sughița:

Totuși, cea mai frecventă cauză a sughițului este refluxul acid sau distensia gastrică. Cu toate acestea, în cazuri rare, sughițul ar putea fi motiv de îngrijorare.

Dacă durează mai mult de două zile ar putea fi rezultatul unei cauze nervoase sau a unor boli ale pieptului sau tractului gastrointestinal. Medicamentele și alte substanțe, afecțiunile precum boala renală și chiar cauzele psihologice ale emoțiilor extreme pot, de asemenea, duce la sughiț prelungit.

Fiecare are propriul său mod de a scăpa de sughiț, dar, deși există o varietate de remedii pentru acesta, niciunul nu a fost dovedit științific.

Iată câteva remedii populare care s-ar putea să te ajute să scapi rapid de sughiț:

Aceste manevre sunt toate modalități prin care poți încerca să eliberezi presiunea. Totuși, aceste metode sunt valabile doar dacă sughiți de mai puțin de 48 de ore. Dacă ai depășit acest interval, cel mai bine este să mergi la medic.  

Foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro