jazz.jpg

În perioada 10-12 iunie, la Chișinău s-a desfășurat Jazz’n Chisinau International Festival. Acesta a cuprins un program multidimensional, în cadrul căruia mai mulți artiști din Republica Moldova, SUA, Germania, Polonia, Lituania și România și-au prezentat creațiile muzicale.

În prima zi de festival, pe scenă au urcat membrii formației Unleashed Cooperation Quintet din Polonia, care au adus deschiderea față de diferite genuri muzicale, explorarea diferitor concepții și libertatea expresiei. Totodată, pe 10 iunie a evoluat și trupa Veronica ChiChi Quartet din Lituania, apreciată pentru abordările inovatoare și stilul unic ce combină elemente tradiționale de jazz cu influențe moderne.

În cea de-a doua zi, publicul s-a bucurat inițial de abilitățile vocale ale Nadiei Trohin, acompaniate de măiestria pianistică a lui Mircea Tiberian. Apoi, cei prezenți au asistat la prestația formației Cristian Chiaburu Quartet din Republica Moldova.

Ultima zi de festival a culminat cu muzica celor de la Johanna Summer Trio și a celor de la Jazz’n Chisinau.

Pe lângă cele trei zile de concerte din Chișinău, în zilele de 13, 14 și 17 iunie, în orașele Ungheni, Cantemir și Dubăsari tot au fost organizate masterclassuri și concerte. Aici, publicul a avut ocazia să comunice și să facă schimb de experiență cu instrumentiști și artiști de jazz din SUA, Polonia și Moldova, printre care: Valeriu Culea (Moldova, pian), Jesse Simpson (SUA, tobe), Krysztof Kusmierek (Polonia, sax), Ion Vîrlan (Moldova, bass), Dan Brumă (Moldova, chitară) și Vasilii Moskvitin (Moldova, tobe).

Festivalul a fost organizat de Asociația Obșteacă Muzart, cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural a Consiliului municipal Chișinău, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Institutului Polonez din București – Adam Mickiewicz Institute, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Efes Vitanta Moldova Brewery S.A și al Asociației Obștești „Platforma Cultura”.

Preluat de la: diez.md