perna-1200x800.jpg

Există un impact semnificativ al pernei asupra sănătății pielii și părului. În timp ce dormim, pielea și părul nostru vin în contact cu perna, care poate conține bacterii, transpirație, uleiuri și praf. Dacă nu se curăță corespunzător, perna poate cauza probleme de sănătate ale pielii și părului, cum ar fi acnee, iritații, dermatită seboreică și pierderea părului.

Pernele din bumbac 100% sunt recomandate de mulți specialiști pentru pielea și părul sensibile, deoarece sunt mai respirabile și absorb transpirația mai bine decât materialele sintetice. De asemenea, pernele din mătase sunt o opțiune bună, deoarece reduc frecarea asupra pielii și a părului, prevenind astfel formarea ridurilor și a firelor despicate.

Dacă v-ați trezit vreodată cu mult mai multe riduri decât aveați când v-ați întins, probabil că sunteți familiarizat cu termenul „amprente de pernă”. Numite și „riduri de somn” și „cute de somn”, acestea pot fi o priveliște înfricoșătoare, mai ales înainte de a bea prima ceașcă de cafea de dimineață. I-am rugat pe experți să ne spună care sunt cauzele care cauzează apariția amprentelor de pernă, dacă acestea sunt un semn al unei probleme mai grave și cum să le prevenim.

„Liniile de pernă sunt riduri temporare care apar din cauza poziționării feței sau a corpului în timpul somnului, ceea ce duce la o presiune inegală și la plierea pielii”, a explicat dermatologul Dr. Kristina Collins.

„Sunt rezultatul unei presiuni repetitive asupra feței”, a declarat dermatologul Dr. Teresa Song de la Marmur Medical.

Anumite poziții de somn cresc șansele de a le crea, au spus experții. „Cei care dorm pe o parte și cei care dorm cu fața în jos se vor trezi frecvent cu aceste cute”, a spus Collins. „Când văd pacienți cosmeticieni în consultație, aproape întotdeauna pot spune pe ce parte a feței le place să doarmă, deoarece îmbătrânirea este mai avansată pe acea parte.” De ce? „Presiunea prelungită și repetitivă asupra acelorași zone ale feței poate contribui la îmbătrânirea prematură a zonei”, a explicat Song.
În afară de poziția în care dormiți, alți factori ar putea fi o parte a problemei. „Procesul natural de îmbătrânire joacă un rol”, a declarat dermatologul Dr. Sonia Badreshia. „Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră își pierde colagenul și elasticitatea, ceea ce o face mai predispusă la formarea acestor cute. De asemeni, materialul din care este confecționată lenjeria de pat poate avea un impact asupra probabilității de a dezvolta amprente de pernă. Țesăturile mai aspre pot crea linii mai pronunțate, în timp ce materialele mai netede, cum ar fi mătasea sau satinul, sunt mai puțin susceptibile de a le provoca. scrie huffpost.com. 

„În timp ce liniile de pernă sunt temporare, presiunea pe anumite zone ale pielii peste noapte, în mod regulat, poate provoca o pierdere pe termen lung a colagenului și a țesutului elastic, precum și o circulație deficitară în acea regiune”, a spus Collins. „Acest lucru înseamnă că, în multe feluri, sfatul mamelor noastre de a „nu face acea față sau ar putea rămâne așa” sună adevărat”. Iar amprentele de pernă pot fi un indicator a ceea ce se întâmplă cu pielea ta la un nivel mai profund. Deși urmele în sine sunt inofensive, „modul în care pielea ta reacționează la ele poate fi un bun indicator al sănătății și elasticității sale generale”, a precizat Badreshia. „Dacă observați că ridurile durează mai mult să se estompeze, ar putea fi un semn de scădere a elasticității pielii, care este o parte normală a îmbătrânirii”, a spus ea. „Acordarea atenției la cât de repede își revine pielea de la aceste riduri poate oferi o perspectivă asupra stării sale.”

Aveți posibilitatea să dormiți pe spate? Ar putea fi de ajutor. Un lucru pe care îl puteți încerca, deși este o provocare, este să încercați să deveniți o persoană care doarme pe spate. „Este cea mai bună poziție în ceea ce privește îmbătrânirea, pentru că, dacă stai pe spate, eviți contactul direct dintre piele și pernă”, a declarat dermatologul Dr. Joshua Zeichner, profesor asociat și director de cercetare cosmetică și clinică pentru dermatologie la The Mount Sinai Hospital. Dacă acest lucru nu funcționează, cei care dorm pe o parte și cu fața în jos ar trebui să ia în considerare fețele de pernă fabricate din țesături ultra-ușoare, a spus el. „Fețele de pernă din mătase sunt fabricate din fibre naturale, au o frecare minimă și oferă respirabilitate, astfel încât sunt un material ideal pentru a combate liniile de somn”, a spus el. Schimbarea produselor din rutina de spălare a rufelor ar putea ajuta, de asemenea, a spus Zeichner. „Cel mai bine este să vă spălați fețele de pernă cu un detergent fără parfum și fără coloranți”, a spus el. „Parfumurile și coloranții sunt cauze cunoscute de reacții alergice la nivelul pielii, mai ales atunci când ești presat de ele pentru perioade lungi de timp, cum ar fi atunci când dormi. Balsamurile de rufe pot înmuia țesăturile pentru a reduce frecarea, dar ar trebui să fie, de asemenea, fără parfumuri și coloranți.”

Asigură-te că ai grijă de pielea ta toată ziua și s-ar putea să ai mai puține amprente pe timp de noapte. Dacă amprentele de pernă te chinuie, Badreshia a spus că este inteligent să privești imaginea de ansamblu. „Menținerea unei bune sănătăți a pielii prin hidratare, o dietă echilibrată și o rutină adecvată de îngrijire a pielii poate ajuta, de asemenea,”, a spus ea. „Pielea bine hidratată și hrănită tinde să se recupereze mai repede de la aceste cute temporare.” S-ar putea ca și rutina de îngrijire de noapte să necesite unele ajustări. „Încorporarea unei bune rutine de îngrijire a pielii, în special una care include produse care promovează producția de colagen și elasticitatea pielii, poate fi benefică nu doar pentru reducerea amprentelor de pernă, ci și pentru sănătatea generală a pielii”, a spus Badreshia. Zeichner a fost de acord, recomandând aplicarea unei creme hidratante înainte de culcare. „Aceasta va ajuta la menținerea unei bariere sănătoase a pielii, la fel ca și ingredientele care stimulează colagenul, precum retinolul sau peptidele, care mențin fundația pielii cât mai puternică și minimizează ridurile”, a spus el. Este deosebit de important să beți suficient pe parcursul zilei. „Dacă ești deshidratat, pielea ta nu își va reveni la fel de ușor”, a spus Collins. „Menținerea unei hidratări adecvate reduce șansele ca amprentele de pernă să se instaleze.”

Sursa foto: shutterstock

 

Preluat de la: csid.ro