pixel.png

Frica este cea care ne face mai mult rău decât orice altceva, decât orice problemă medicală sau de orice altă natură. Potrivit specialiştilor, cu cât atitudinea şi starea noastră psihică este calmă şi pozitivă, indiferent de natura problemei, cât de mare sau gravă ar fi aceasta problemă, cu atât avem şanse mai mari să ne fie mai bine; asta deoarece sistemul nostru imunitar este în strânsă legătură negativă cu stresul, respectiv pozitivă cu relaxarea şi tonusul psihic din viaţa noastră.

În opinia psihologului Angela Nuţu, am învăţat de-a lungul timpului (ca specie, nu doar ca individ) că dacă prevedem pericole şi facem strategii în avans, avem şanse mai mari să avem ce mânca, să rămânem în viaţă, să perpetuăm specia şi puii de om să crească şi să fie în siguranţă, etc. Totodată, am învăţat atât de bine această lecţie, ne-am dezvoltat capacitatea de a previziona atât de mult încât acest lucru se poate (si uneori o face!) întoarce împotriva noastră. Pentru ca avem această dublă sau triplă calitate a creierului nostru, avem raţiunea, mintea conştientă şi avem EMOŢIILE, instinctele, instinctul de supravieţuire.

“Astăzi suferim de atacuri de panică fără să existe NICIO ameninţare reală – nici pantera sau ursul, nici foametea, nici războiul, nici atacul tribului vecin venit să ne ia hrana sau să ne siluiască femeile etc. Astăzi avem anxietate, doar uită-te ce se întâmplă, astăzi, când oamenii sunt nevoiţi să stea în case; sau anxietate de ieşit afară, între oameni, între semenii noştri. Astăzi, avem stări de frică fără obiect şi motiv, avem fobii de lucruri sau animale cu care de fapt nu ne interesectăm mai deloc sau chiar niciodată. Ştiai că, statistic vorbind, în mai mult de 80% dintre situaţiile în care ne temem de ceva rău care ni s-ar putea întâmpla, de fapt acele lucruri nu se întâmplă niciodată, sau nu sunt atât de grave pe cat ne imaginăm?! ”, explică psihologul Angela Nuţu.

<!–

Formul de quiz

–>

Ghid de supravieţuire … mentală în plină pandemie de Covid-19

1. Meditează. “Mulţi se sperie de această concept deoarece automat se gândesc la metodele complexe din filme. Este o modă poate, dar tu fă-o aşa… cinstit şi relaxat, pentru sufletul tău! Dacă nu ai vreo metodă anume pe care să o cunoşti, e simplu: stai într-o poziţie relaxată şi observă-ţi respiraţia, bătăile inimii sau gândurile care vin şi…ghici ce? – trec! Doar observă-le, nu le urma, nu le combate! Fă acest lucru ori de cate ori ai ocazia sau ai nevoie. Începe cu câte 5, maxim 10 minute, nu te arunca la prea mult timp încă de la inceput. Altfel va fi ca la dietele cu o roşie pe zi… te va ţine până pe la ora 16-17 când devastezi frigiderul”, explică psihologul Angela Nuţu.

2. Introspecţia. “Stai cu tine şi întelege-te. Iartă-te! Acceptă-te! Cunoaşte-te! Spuneţi mereu că cel mai bine e aşa cum se întâmplă, că era nevoie în drumul tău, în viaţa ta să ai acea experienţă, care o fi ea, mai ales acelea care nu-ţi plac, ca să fii mai mult, să fii mai conştient, să fii mai puternic, mai iertător sau plin de compasiune etc.”, spune specialistul.

3. Râzi. “Fă din asta un obicei! Construieşte o „autostradă” pentru atitudinea de joacă, de bucurie. Uneori este bine să nu ne luăm prea tare în serios! Dă-ţi voie să „greşeşti”! Dacă te temi de ridicol sau de greşeli, fă-le special! Imunizează-te! Ieşi din casă cu tricolul pus pe dos şi observă, cu uimire, cum pământul nu s-a oprit din rotaţie pentru că tu ai făcut acest lucru”, este de părere psihologul Angela Nuţu.

4. Cultivă recunoştinţa. “Simt că nu pot sublinia îndeajuns importanţa acestui lucru, acestui obicei – de a fi recunoscători pentru ceea ce trăim, avem, experimentăm, suntem! Dimineaţa, când te trezeşti şi/sau seara când te duci la nani, fă-o cu sufletul uşor pentru toate binecuvântările din viaţa ta! Poate ai două mâini, două picioare. Poate mergi bine sau chiar poţi alerga. Poate ai un job, un partener, părinţii sau măcar unul dintre ei în viaţă, fraţi, surori, prieteni. Poate eşti frumos/frumoasă, poate ai haine frumoase şi o casă confortabilă, şi vacanţe, şi amintiri speciale. Poate azi ai găsit rapid un loc liber de parcare cand te grăbeai. Poate realizezi că eşti integru mental si psihic – crede-mă, am facut rezidenţiat la Spitalul Obregia din Bucuresti şi ştiu ce înseamnă să nu fii! Indiferent că sunt motive mari sau mici, dă-ţi seama câte motive de recunoştinţă şi bucurie ai în fiecare zi! Infinit mai multe decât cele de lipsă sau teamă! Cu alte cuvinte – dă un sens, o direcţie vieţii tale! Aceea a binelui şi a creşterii! Cu cât o să faci aceste lucruri, cu atât teama, stresul şi imunitatea scăzută, vor fi mai mici în viaţa ta. Pentru că alegi ce atitudini şi emoţii să cultivi! Fii liber, fii conştient, fii vesel, întelege, acceptă şi fii recunoscător!”, conchide psihologul.

Preluat de la: csid.ro