mama-si-copil-.jpg

Pentru mulți părinți care au fost diagnosticați cu cancer, unul dintre cele mai grele momente poate fi acela în care le spun copiilor despre boală. 

În urma declarației Prințesei de Wales, care  a dezvăluit că a trebuit să le spună știrea devastatoare celor trei copii mici ai săi, după ce a primit șocantul diagnostic, am vorbit cu un psiholog pentru a face un ghid care să te ajute să navighezi în relația cu copiii, dacă treci printr-o experiență de genul acesta. 

„A fost nevoie de timp să mă refac după o intervenție chirurgicală majoră pentru a începe tratamentul”, a spus Kate Middleton într-un mesaj video profund personal, fără precedent și emoționant, filmat la Windsor. „Dar, cel mai important, ne-a luat timp să le explicăm totul lui George (10 ani), Charlotte (8 ani) și Louis (5 ani) într-un mod adecvat pentru ei și să-i asigurăm că voi fi bine.” 

„În primul rând, dă-ți timp pentru a procesa informația care vine ca un șoc în cazul unei boli precum cancerul”, spune psihologul Andreea Cristea.

Înainte de a explica situația prin care treci copiilor, trebuie să încerci să te lămurești tu legat de ceea ce simți. „După ce depășești sentimentul de panică și șocul și începi să cauți soluții și să înțelegi ce presupune o astfel de afecțiune, ce variante de tratament ai, care este cel mai rău scenariu și ce poți să faci pentru ca scădea riscul ca acesta să se concretizeze, poți să începi să te gândești și la modul în care comunici informația”, spune specialista noastră. 

Spune cu voce tare ce ți se întâmplă, exersează cu partenerul tău modul în care le vei spune copiilor și notează pentru a-ți fi mai clar scenariul pe care vrei să îl abordezi. 

„Cel mai important lucru este să vorbești cu copiii cât mai curând posibil după aflarea diagnosticului, pentru că ei pot afla din alte surse sau pot observa că te simți rău sau că ascunzi ceva și își vor face propriile scenarii, care vor fi o sursă imensă de stres pentru ei”, spune psihologul Andreea Cristea. 

„Un alt lucru pe care îl poți face este să încerci să fii cât mai pregătit posibil pentru întrebările pe care copiii le vor pune, dar și să te gândești la modul în care vei răspunde la ele, astfel încât să fii cât mai sincer, să nu-i minți și nici să nu le dai speranțe false”, adaugă ea. 

Una dintre întrebările care va apărea cu siguranță este „O să mori?” Răspunsul depinde în mare parte de gravitatea bolii și chiar dacă este unul afirmativ, este important cum îl dai, pentru a proteja copilul cât mai mult de traumă, dar să nu îl minți.

Sursă foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro