haine.jpg

Hainele confecționate din fire naturale precum bumbac, in, lână și mătase sau măcar cu câteva procente din acestea în amestec sunt considerate de calitate în lumea modei. Este adevărat însă că articolele vestimentare în cauză necesită întreținere corespunzătoare, fiindcă altfel se pot deteriora foarte repede. Respectiv, pentru a afla mai multe despre modul corect de îngrijire a acestora, nu numai că am cercetat subiectul cu atenție, dar și am vorbit cu designera Zinaida Șuba.

Pentru început, este cu adevărat important să facem diferența dintre hainele din stofe naturale și cele din materiale sintetice. Primele sunt ecologice și durabile, având o bună capacitate de absorbție și proprietăți igienice necesare persoanei care le poartă. Cele sintetice însă sunt niște alternative ieftine, mai ușor de produs în masă, ale căror avantaje sunt rezistența sporită la pete și impermeabilitatea.

Dacă e să vorbim despre spălare, atunci unele fibre naturale, cum ar fi bumbacul, se pot contracta la temperaturi ridicate, în timp ce lâna poate fi afectată de apa prea caldă. Totuși, toate produsele se spală și se usucă în funcție de componența lor fibroasă și culoarea pe care o au.

Hainele albe din bumbac, de exemplu, se spală la 30-60 de grade Celsius, cele de alte culori – la 30-40 de grade Celsius. Inul și cânepa pot fi spălate la temperaturi mai ridicate, în jur de 40-60 de grade Celsius. Lâna și mătasea sunt sensibile la temperaturi ridicate, așa că trebuie spălate la 20-30 de grade Celsius. Având în vedere că mătasea este mai delicată, se recomandă spălarea manuală a hainelor produse din ea.

Bumbacul, inul, lâna și cânepa se usucă bine la aer. Mătasea se usucă prin presare ușoară (într-un prosop), apoi tot la aer.

Petele de pe hainele din țesături naturale trebuie tratate rapid, în funcție de pată și de tipul de țesătură.

În cazul în care vorbim despre petele cauzate de ceai sau cafea, haina trebuie clătită imediat cu apă rece, apoi pe pată trebuie aplicat un amestec de apă și oțet alb sau lămâie.

Peste petele de grăsime trebuie aplicat un absorbant, cum ar fi talc sau făină, pentru a absorbi excesul de grăsime. După aceasta, zona trebuie curățată cu un detergent delicat pentru haine.

Sub materialul pătat de vin roșu sau de fructe trebuie pus un prosop, iar pata trebuie tamponată cu apă rece. Ulterior, pe ea trebuie aplicat săpun lichid sau soluție de curățare pentru textile.

Totuși, indiferent de țesătură, este important ca înainte de a aplica orice substanță de curățare pe pată să o testați pe o zonă mică a hainei pentru a vă asigura că aceasta nu va provoca decolorări sau alte daune. Evitați să folosiți înălbitor, deoarece acesta poate afecta culoarea și structura țesăturii naturale. Totodată, dacă aveți îndoieli privind tratarea petei sau dacă aceasta este persistentă, poate fi util să consultați un profesionist în curățarea hainelor.

La călcare, temperatura se setează în funcție de componenta fibroasă și de tipul țesăturilor naturale.

Bumbacul este un material ușor de întreținut care poate fi uscat la temperaturi înalte. Se poate călca cu fierul de călcat cu aburi, cu aparatul de călcat vertical cu abur sau cu stația de călcat cu aburi, ultima oferind marele avantaj de a călca mai rapid un volum mai mare de haine.

Inul se recomandă a fi călcat umed sau cu aparate speciale, precum stația de călcat cu aburi.

Lâna se calcă doar cu aparate speciale cu abur din abundență, cum este aparatul de călcat vertical cu abur, care împrospătează cu succes țesăturile groase și le redă prospețimea, fără să fii nevoit(ă) să le duci la curățătorie foarte des.

Mătasea se calcă cel mai bine cu ajutorul unui aparat de călcat vertical, care protejează textura fină a mătăsii și nu lasă pete de apă pe haine. Această metodă protejează materialul și, în același timp, netezește cu succes pliurile și volanele hainelor.

Hainele din țesături naturale e bine să fie păstrate pe umerașe căptușite, astfel încât să se evite șifonarea și deformarea acestora. De asemenea, este binevenită utilizarea huselor din material respirabil, întrucât acestea ajută la prevenirea acumulării umidității și asigură circulația aerului în jurul hainelor.

În plus, este importantă evitarea expunerii îndelungate a hainelor din fibre naturale la lumina directă a soarelui, pentru că aceasta poate cauza decolorarea lor. Depozitarea într-un loc răcoros și întunecat este benefică pentru păstrarea culorii și a calității țesăturii.

Pentru a păstra produsele din stofe naturale ca la început, acestea trebuie:
# sortate înainte de spălare, în funcție de culoare și țesătură;
# spălate corespunzător, la temperaturile recomandate și la durata ciclului de spălare indicat de către producători;
# călcate la temperaturile potrivite stofei;
# depozitate într-un loc întunecat și răcoros.

În cazul în care unele haine necesită îngrijire specială, este recomandat ca acestea să fie duse la curățătorie.

Per general, este esențial să verificați eticheta de îngrijire de pe fiecare articol vestimentar și să urmați instrucțiunile specifice ale producătorului pentru a vă asigura că îngrijiți corect țesăturile naturale. În acest material am descifrat simbolurile imprimate de obicei pe etichete.

Preluat de la: diez.md