elon-musk.jpg
Elon Musk a publicat astăzi, 3 septembrie, o serie de postări pe Twitter, unde vorbește despre războiul din Ucraina. Acestea au stârnit un lanț de reacții din partea internauților și a oficialilor din Rusia și Ucraina, din cauza direcției în care au fost făcute, dat fiind faptul că inițial, de la începutul războiului, Musk a dat clar de înțeles că susține Ucraina și i-a oferit sateliți Starlink.

Elon Musk a vorbit despre situația actuală din Ucraina pe Twitter, menționând că următorii pași vor ajuta la încheierea războiului din țară:
# referendumurile repetate în teritoriile ocupate sub supravegherea ONU;
# Crimeea, formal, face parte din Rusia, așa cum a fost din 1783 până la „greșeala lui Hrușciov”;
# alimentarea cu apă a Crimeei;
# Ucraina rămâne un stat neutru.

Postarea miliardarului a provocat multe reacții din partea internauților, dar și din partea oficialilor ucraineni.

De exemplu, diplomatul ucrainean în Germania Andri Melnâk i-a răspuns în felul următor.

„Încercați să legitimați pseudoreferendumurile care au avut loc sub amenințarea armei în condiții de persecuție, execuții în masă și tortură? Cale proastă”, a scris Mâhailo Podoleak. De asemenea, Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei a mai menționat și că „există un plan mai bun de pace”.

Astfel, el a scris că acest plan ar presupune că Ucraina îşi liberalizează teritoriile, inclusiv Crimeea anexată, Rusia suferă demilitarizare și denuclearizare obligatorie, astfel încât să nu mai poată amenința pe alții, iar criminalii de război trec printr-un tribunal internațional.

Cu o reacție a venit și Volodâmâr Zelenski, care a creat un sondaj în care întreabă urmăritorii „care Elon Musk le place mai mult, cel care susține Ucraina sau cel care susține Rusia”.

„Rusia face mobilizare parțială. Ei vor merge la mobilizare completă de război dacă Crimeea este în pericol. Moartea de ambele părți va fi devastatoare.

Rusia are de peste trei ori mai multă populație decât Ucraina, așa că victoria Ucrainei este puțin probabilă în război. Dacă vă pasă de poporul Ucrainei, căutați pacea”, a mai scris Elon Musk într-un alt tweet.

Totuși, fostul șef al Roskosmos Dmitri Rogozin a scris pe pagina sa de Telegram (fiindcă în vara anului 2022 i-a fost blocat contul de Twitter), că: „Musk a făcut aceste declarații în ajunul zborului navei sale Crew Dragon către SSI, în echipajul căruia zboară cosmonauta Roskosmos Anna Kikina”.

„Asta i-a făcut o rusoaică unui american”, a scris Rogozin pe canalul său Telegram.

Deocamdată nu este clar dacă Elon Musk publică aceste postări de sine stătător sau pagina sa de Twitter a fost spartă, dat fiind faptul că, de la începutul războiului, Musk și-a demonstrat susținerea față de armata ucraineană.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md