FotoJet-1.jpg
Orele univesitare în format fizic au fost suspendate în cea mai importantă universitate de științe din Iran, după ce duminică seara au avut loc noi incidente violente între studenţii acesteia şi forţele de securitate din Teheran.

„Universitatea de Tehnologie Sharif a anunţat că, din cauza evenimentelor recente şi a necesităţii de a proteja studenţii (…), toate cursurile vor avea loc virtual, începând de luni”, scrie agenţia Mehr, citată de AFP.

Potrivit acesteia, circa 200 de studenţi s-au adunat duminică la Universitatea de Tehnologie Sharif şi au scandat sloganuri împotriva sistemului religios actual din Iran, precum: „femeie, viaţă, libertate” sau „studenţii preferă moartea în locul umilinţei”.

Studenții din Teheran au ieșit în stradă pentru a-și demonstra nemulțumirea în legătură cu moartea tinerei Mahsa Amini şi cu arestărea mai multor studenţi în cadrul acestor manifestaţii.

Potrivit aceleiași surse, pentru a calma situaţia, ministrul ştiinţei a intrat în universitate pentru a discuta cu studenţii şi a început un dialog cu forţele din jurul instituţiei.

Liderul Supre al Iranului susține că protestele sunt planificate de SUA și Israel

Liderul suprem al Iranului a declarat că susține forțele de securitate care se confruntă cu proteste la nivel național, spunând că demonstrațiile declanșate de moartea unei tinere în custodia poliției sunt planificate și nu acțiunile „iranienilor obișnuiți”.

În primele sale comentarii cu privire la tulburările care au cuprins Iranul de mai bine de două săptămâni, liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei a spus că moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, „i-a frânt profund inima”, numind-o „un incident amar”, informează Reuters.

El a mai declarat că „unii oameni au provocat pericol pe străzi”, condamnând ceea ce el a descris ca fiind „revolte planificate” și a acuzat Statele Unite și Israel – adversarii Republicii Islamice – că au orchestrat protestele.

„Datoria forțelor noastre de securitate, inclusiv a poliției, este de a asigura siguranța națiunii iraniene… Cei care atacă poliția îi lasă pe cetățenii iranieni fără apărare”, a spus Khamenei.

Forțele de securitate au contribuit la suprimarea protestelor, cu mii de arestați și sute de răniți, potrivit organizațiilor de drepturi, care au estimat numărul morților din cadrul protestelor la peste 130 de persoane.

Autoritățile iraniene au raportat că mai mulți membri ai forțelor de securitate au fost uciși în timpul manifestațiilor, care s-au transformat în cel mai mare protest de opoziție față de organizația clericală musulmană șiită din Iran din ultimii patru ani.


Amintim că, protestele din Iran cu participarea femeilor au fost declanșate de moartea unei tinere reținute și agresate de către poliția moralității iraniene, pentru încălcarea legilor privind hijabul.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost reținută în data de 13 septembrie de către poliția moralității din Teheran, din motiv că ar fi încălcat regulile vestimentare impuse de regim. După ce a fost reținută, tânăra a căzut în comă, iar la trei zile după asta a decedat.

Poliția neagă faptul că ar fi fost implicată în provocarea decesului tinerei, susținând că aceasta „a suferit brusc o problemă cardiacă”, însă martorii oculari susțin că Amini ar fi fost bătută cu brutalitate de către polițiști, acesta fiind motivul morții sale.

Poliția din Teheran a declarat că tânăra a fost arestată pentru „justificare și educare” cu privire la hijab și la modul în care ar trebui să-l poarte.

Mai multe detalii despre caz și despre începuturile protestelor cauzate de moartea tinerei Mahsa Amini pot fi citite în acest material.

Preluat de la: diez.md