pixel.png

În momentul de faţă toate statele europene au raportat cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, continentul devenind o zonă cu risc foarte înalt. Cu precizarea ca datele se actualizează de la o oră la alta, iată cum stă situaţia în Europa privind numărul cazurilor, măsurile luate şi estimările viitoare. Mulţumim prietenilor noştri din străinătate care ne-au frunizat informaţii privind comportamentul cetăţenilor din statele de reşedinţă.

Italia – blocaj total

Italia rămâne cea mai afectată ţară- peste 15.000 de cazuri depistate, peste 1000 de persoane decedate. Ţara este în carantină totală, carabinieri şi voluntari patrulează pe străzi, iar populaţia este rugată să nu iasă din casă. Cei care nu respect regulile carantinei sunt arestaţi.

Spania are peste 4000 de cazuri declarate, iar coronavirusul a ajuns şi în guvernul spaniol – ministrul Egalităţii de şanse, Irene Montero, fiind testată pozitiv. Şi membrii familiei regale au fost testaţi, iar în scurt timp, vor fi anunţate rezultatele. Spitalele nu mai primesc urgenţe minore, iar persoanele  care nu sunt în stare critică sunt rugate să stea acasă şi să sune la centrele de informare.

<!–

Formul de quiz

–>

Franţa a fost prima ţară din Europa care a raportat infectarea cu Coronavirus, la jumătatea lunii ianuarie. În acest moment sunt 2876 de pacienţi infectaţi,  iar de luni, 16 martie, va închide toate instituţiile de învăţământ. Preşedintele Macron s-a adresat francezilor avertizând că epidemia de coronavirus a dus la cea mai gravă criză din sistemul francez de sănătate din ultimul secol.

Germania are 2750 de cazuri raportate, iar premierul Merkel a estimat că aproape 70% din populaţie va fi afectată mai devreme sau mai târziu. Oamenii declară că sunt de acord cu eventuale măsuri restrictive, deşi nu s-a instituit o situaţie de urgenţă la nivel naţional. Totuşi, nemţii au invadat magazinele, determinând autorităţile să le recomande cumpătare în ceea ce priveşte cumpărăturile, întrucât donaţiile pentru cei neajutoraţi s-au micşorat dramatic.

Austria ia educaţia copiilor în serios

Elveţia păstrează graniţele deschise, a închis graniţa cu Italia, şi a raportat până acum peste 800 de cazuri. Nu există restricţii oficiale, doar două cantoane  şi s-a decis închiderea şcolilor. În schimb, toate persoanele sunt rugate să respecte distanţa de minim 1 metru la ghişee, case de marcat şi locuri publice. Magazinele sunt bine aprovizionate, iar populaţia face cumpărături în regim normal. În restaurante, nu sunt permise mai mult de 50 de persoane..
Persoanele care au simptome febrile sună la infoline, iar o ambulanţă preia fiecare pacient pentru teste. În cazul în care testele sunt negative, oamenii sunt aduşi la domiciliu, în aproximativ 4 ore.

Austria este un alt stat în care disciplina civică îşi spune cuvântul. Se recomandă scăderea drastica a vieţii sociale, se închid temporar multe magazine, se suspendă activităţi culturale, muzeele sunt închise. Cancelarul Kurz a asigurat populaţia ca magazinele de alimente vor rămâne mereu deschise cu program normal şi vor fi aprovizionate. Restaurantele rămân deschise doar până la ora 3 după amiaza.
Şcolile s-au închis până în aprilie, dar copiii au la dispoziţie cursuri on line, exista deja aplicaţii, toţi elevii au un cod personal cu care se pot loga şi acolo vor primi lecţii si teme pe care sa practice ce învaţă.

Belgia sigilează tot. La propriu. Cantinele, restaurantele, fast food-urile, covrigăriile vând produsele ambalate în folie de plastic. S-au închis şcolile, universităţile, cafenele, baruri, cluburi, discoteci. Magazinele au adoptat un program special, vor fi deschise prin rotaţie, în timpul săptămânii şi în week-end.
Transportul public funcţionează normal, iar părinţii care nu au cu cine lăsa copii sunt susţinuţi în a lucra de acasă.
Ca şi în Austria, autorităţile recomanda ca cei mici să nu fie lăsaţi în grija persoanelor vârstnice.  Belgia are, până acum 300 de cazuri confirmate.

 

Scandinavii – cei mai sănătoşi europeni

Statele scandinave Norvegia, Danemarca, Finlanda, Suedia au limitat deja accesul la graniţă, cu toate că rata de contaminare rămâne scăzută şi nu au raportat niciun deces. Spre deosebire de restul ţărilor europene, persoanele contaminate sunt adulţi tineri – care au petrecut vacanţa de iarnă la ski în staţiuni din Italia şi Austria. Rata de vaccinare în ţările nordice este extrem de ridicată, iar populaţia în vârstă are o stare de sănătate peste media europeană.
În Danemarca şi Norvegia, toţi cei care s-au întors din călătorii recente au intrat în carantina autoimpusă, timp de 2 săptămâni.

Ungaria – solidară cu artiştii

Mai aproape de noi, Ungaria a declarant stare de urgenţă, deşi are doar 13 cazuri de contaminare. Accesul persoanelor din ţări precum Italia şi Iran este interzis, şi s-au reintrodus controale la frontiera. Activităţile publice sunt suspendate. Un aspect inedit este faptul că spectatorii care au cumpărat bilele la manifestările artistice anulate nu vor să îşi recupereze banii, în semn de susţinere şi solidaritate cu artiştii.

Statele balcanice închid şcolile şi teatrele

Bulgaria a declarat stare de urgenţă şi are deja 23 de cazuri confirmate. Laboratoarele medicale ale armatei au fost mobilizate în vederea efectuării testelor.

Serbia limitează accesul persoanelor care vin din Italia, Elveţia, China, Iran, Coreea de Sud şi va închide anumite treceri de la frontiera cu România. Guvernul de la Belgrad a raportat 12 cazuri de infectare.

Croaţia are 16 cazuri declarate, a limitat accesul în porturi şi impune carantină obligatorie de 14 zile tuturor celor care se întorc din ţările afectate.

Bosnia şi Herţegovina au fiecare, câte 7 cazuri, au închis şcolile şi au interzis întrunirile publice pentru 3 săptămâni.

Republica Moldova are 22 de persoane în carantină, 3 cazuri confirmate şi a suspendat zborurile din şi către Italia.

În România, s-au închis şcolile şi grădiniţele, în timp ce universităţile urmează, conform statului de autonomie, să decidă suspendarea cursurilor în perioada următoare. Multe companii au decis ca angajaţii lor să lucreze de acasă, iar autorităţile recomandă populaţiei să evite deplasările inutile. Programul unor hiperamarketuri a rămas nemodificat, dar sunt interzise adunările publice peste 100 de persoane, iar mall-urile se închid la ora 20.

Reamintim, redacţia „Ce se întâmplă, doctore?” stă acasă, lucrează pentru voi şi vă îndeamnă să vă protejaţi.

 

Preluat de la: csid.ro