pixel.png

Dacă starea de greaţă a copilului tău s-a transformat în vărsături şi vrei să-l ajuţi pe cât mai repede posibil, află că, de obicei aceste episoade nu sunt dăunătoare şi trec repede. Cauzele comune sunt virusurile la nivelul stomacului şi uneori intoxicaţiile alimentare. Iată ce poţi face pentru a-i uşura stările copilului tău:

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face este să urmăreşti deshidratarea. Copiii se deshidratează mai repede decât adulţii. Urmăreşte-ţi copilul şi fii atentă la detalii precum gura uscată, pielea rece, ochi iritaţi, incapacitatea de a urina la fel de frecvent şi normal, precum şi nuanţa urinei.

Tratarea deshidratării

Pentru a preveni şi a ameliora deshidratarea, încercă să-l determini pe copilul tău să bea lichide în cantităţi foarte mici. Chiar dacă vărsăturile continuă, ei tot absorb o cantitate semnificativă de apă, care îi va ajuta. Încercaţi cuburile gheaţă, apa, băuturile sportive sau soluţiile de rehidratare orală. Imediat după ce vomită, ai grijă să începi administrarea lichidelor cu o cantitate mică: câteva linguri la fiecare câteva minute. Odată ce trece timpul, dă-i mai mult, deoarece îi va fi mai uşor să înghită. Asigură-te că urinează regulat.

Dieta lichidă

După ce au trecut mai multe ore de când copilul a vomitat ultima dată, poţi începe o dietă bazată pe lichide limpezi, dincolo de simpla apă, băuturile cu electroliţi sau soluţiile de rehidratare orală. Rămâneţi strict la lichide limpezi: sunt mai uşor de digerat, dar oferă nutrienţii necesari pentru ca micuţul să prindă energie. Sucul de merişoare, sucul de mere, supele şi compotul sunt variante grozave.

<!– Bill Gates a mai lansat una tare despre Covid-19! Este mult peste „cipurile din vaccin”–> CITESTE PE EVZ.RO: Bill Gates a mai lansat una tare despre Covid-19!…
<!– Bomba zilei în politică! Cine candidează la Primăria Capitalei? Firea e terminată–> CITESTE PE CAPITAL.RO: Bomba zilei în politică! Cine candidează la Primăria…

Medicamente

Regurgitarea la copii dispare, de obicei, în puţin timp. Cel mai bine este să aştepţi. Nu sunt recomandate medicamentele antivomitive pentru vomă. Acele medicamente nu vor ajuta dacă un virus este cauza – şi de cele mai multe ori, chiar despre viruşi este vorba. Cheia o reprezintă mai degrabă fluidele decât medicamentele. Dacă vărsăturile sunt severe, medicii pot prescrie ceva pentru a preveni greaţa şi vărsăturile.

Ghimbirul

Este folosit de sute de ani pentru a reduce durerea şi bolile dezvoltate la nivelul stomacului. Cercetătorii consideră că substanţele pe care le conţine ghimbirul acţionează la nivelul stomacului şi intestinelor, precum şi creierului şi sistemului nervos, pentru a controla greaţa. Deşi nu este dovedit ştiinţific că poate opri greaţa şi vărsăturile la copii, merită încercat. Este un aliment sigur de administrat pentru copiii de peste 2 ani. Întreabă medicul pediatru cum poţi să îl încorporezi în dieta celui mic.

Presopunctura

Această tehnică poate ajuta semnificativ la ameliorarea stărilor de greaţă. Presopunctura exercită presiune asupra unei părţi a corpului pentru a produce schimbări în altă parte a corpului. Este similară cu metoda antică, chineză, de acupunctură. Pentru a încerca să opreşti starea de greaţă a unui copil în acest fel, foloseşte degetele mijlocii şi mari pentru a ţine încheietura şi pentru a apăsa în jos pe canelura dintre cele două tendoane mari de pe interiorul încheieturii mâinii, care încep de la palmă.

Când trebuie să mergi la medic

Este timpul să soliciţi asistenţă medicală pentru un copil dacă:
• are vârsta sub 12 săptămâni şi vomită de mai multe ori
• prezintă semne de deshidratare sau bănuieşti ca a ingerat otravă
• acţionează confuz; are febră mare, dureri de cap, erupţii cutanate, dureri de gât, sau dureri de stomac
• prezintă sânge sau bilă în vărsături sau crezi că poate avea apendicită
• varsă des pe o perioadă mai mare de 8 ore

Preluat de la: csid.ro