IMG_8899.jpg
Finala celei mai mari competiții anuale de robotică din Republica Moldova se va desfășura mâine la Tekwill. 32 cele mai performante echipe de robotică din Moldova vor concura pentru premiul mare – dreptul de a reprezenta țara noastră în cadrul Campionatului European FIRST LEGO League 2019, desfășurat în perioada 22-25 mai, în Turcia.

FIRST LEGO League este cea mai mare competiție internațională în domeniul tehnologiei și roboticii, dedicată copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani. Echipele participante proiectează, construiesc și programează roboți autonomi și dezvoltă proiecte inginerești menite să răspundă tematicii anuale a competiției.

Concursul include 4 probe: Robotul în misiune, Designul Robotului, Proiectul și Valorile Fundamentale. Roboții creați de participanți sunt antrenați într-o cursă contra cronometru. Pe parcursul a doar 2 minute și 30 de secunde trebuie să rezolve cât mai multe misiuni pe masa de joc, misiunile fiind o simulare a unor probleme și situații din viața reală.

Pentru proba „Proiectul” echipele trebuie să realizeze un proiect ingineresc menit să răspundă tematicii anuale a competiției. În cadrul ediției actuale – „Into Orbit” – participanții studiază provocările care apar în timpul lungilor călătorii de explorare a sistemului solar și dezvoltă soluții inovatoare.

Echipa Tekwill Academy Kids, multipla campioană „RoboRangers”, a propus un proiect care va reduce considerabil costurile de călătorie în cosmos. El constă în înlocuirea motoarelor tradiționale cu ardere internă pe unele care creează propulsie pe bază de crearea unui câmp magnetic foarte puternic.

Unele dintre avantajele acestor motoare sânt: protejarea mediului, reducerea cheltuielilor pentru combustibil cu mai mult de 30%, randament mai mare, protejarea stratului de Ozon. Ulterior, aceste motoare ar putea fi folosite și pentru obiecte zburătoare mai mici, precum drone, vehicole cu astfel de motoare etc.

O altă echipa de la Tekwill Academy Kids – „Anchor” – a propus o soluție care ar rezolva mai multe probleme concomitent. Este vorba despre un sistem care ar transporta deșeurile din plastic extrase din oceane nu înapoi pe Pământ, dar pe Lună, ca ulterior să fie reciclate într-o uzină de pe Lună și transformate în cărămizi, utilizate pentru construcție de clădiri deja acolo. Este o idee reușită în perspectivă, ținând cont de dorința omului de a coloniza luna.

FIRST LEGO League Moldova este organizat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei prin intermediul Poiectului de Competitivitate din Moldova. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Parteneri ai ediției FIRST LEGO League Moldova 2019: Orange Moldova, Ellation Moldova, Pentalog, IT-LAB, Tekwill și Kidsco.

Preluat de la: diez.md