AMBASADA.jpg
În perioada 1 ianuarie – 30 iunie, în străinătate prin intermediul ambasadelor și consulatelor Republicii Moldova au fost perfectate 67 623 de acțiuni consulare. În acest context, în ultimii ani se atestă o creștere constantă a numărului de solicitări procesate de către rețeaua consulară externă a Republicii Moldova, care s-a confruntat cu o multiplicare și o diversificare a solicitărilor de servicii, asistență și protecție consulară furnizată cetățenilor Republicii Moldova.

Cele mai solicitate 10 misiuni diplomatice după numărul de acțiuni consulare prestate au fost la:
# Padova (Italia) – 10 294;
# Moscova (Federația Rusă) – 8 702;
# Milano (Italia) – 8 353;
# Roma (Italia) – 4 471;
# Paris (Franța) – 4 005;
# Frankfurt pe Main (Germania) – 3 481;
# Bucureşti (România) – 3 440;
# Lisabona (Portugalia) – 2 257;
# Londra (Marea Britanie) – 2 027;
# Berlin (Germania) – 1 976.

Astfel, în vederea diminuării rândurilor virtuale de așteptare la programările din cele mai solicitate destinații, ministerul de externe examinează modalități de suplinire cu personal consular adițional, precum și reorganizarea rețelei consulare pentru a corespunde necesităților funcționale.

În aceeași perioadă, moldovenii au apelat la ambasade pentru perfectarea a peste 16 000 de pașapoarte, peste 5 000 de buletine de identitate și peste 8 000 de titluri de călătorie. De asemenea, prin intermediul rețelei consulare au fost emise peste 3 500 de acte de stare civilă și peste 15 000 de acțiuni notariale.

<!–

–> <!–

–>

Pe fondul creşterii numărului de cetățeni ai Republicii Moldova din străinătate şi a diversificării problematicii de natură consulară, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene vine în întâmpinarea cetățenilor moldoveni prin punerea la dispoziție într-un mod eficient şi transparent pe paginile oficiale ale ambasadelor și consulatelor a informaţiilor despre serviciile consulare frecvent solicitate.

Totodată, cetățenii pot beneficia de un confort crescut datorită posibilităţii de a interacţiona prin intermediul emailului cu personalul responsabil de serviciile consulare, iar în funcție de tipul serviciului solicitat, de a trimite documente prin mijloace electronice sau prin curier poștal fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze în mod repetat la consulat, eliminându-se astfel barierele birocratice şi cele geografice.

Lista cu paginile web și Facebook a tuturor ambasadelor poate fi accesată AICI!

Preluat de la: diez.md