1536675599764.jpg

Cartea este grea la figurat, dar și la propriu, acest lucru este bine înțeles de elevii care, zilnic, poartă în spate ghiozdane supraîncărcate cu manuale utile, dar grele. Astfel, specialiștii atenționează că acest obicei nu este în favoarea sănătății unui copil și că trebuie întreprinse măsuri.

Medicii susțin că greutatea unui ghiozdan nu trebuie să fie mai mult de 10% din greutatea corpului unui copil, iar că nerespectarea acestei reguli duce la îmbolnăvirea coloanei vertebrale a celor mici.

 

Când apar primele semne ale bolii?

Potrivit specialiștilor în ortopedie, la distrugerea coloanei contribuie și alți doi factori: orele petrecute prea mult pe scaun și lipsa de mișcare.

„Acești trei factori pot duce în timp la formarea unei cocoașe, dacă elevul nu este dus la medic după cel mai mic semnal de alarmă pe care îl observă părintele.

Primele semne ale bolii sunt durerile de spate, creșterile bruște în înălțime, stările de apatie și de anemie. Acestea pot aparea în jurul vârstei de opt ani. Dacă afecțiunea este tratată în primele faze, ea poate fi vindecată. De aceea este nevoie de un medic specialist”, spune Cătălin Docea, specialist ortoped din România.

În acest caz, pentru a ajuta musculatura și a trata scolioza și cifoza, doctorii recomandă înotul și mersul pe bicicletă.

„Ar fi ideale băncile înclinate, cum erau odinioară. Din păcate, în prezent nu mai sunt. Dar pot fi birourile de acasă. Dacă masa de birou este dreaptă, copilul va avea tendința să se aplece deasupra ei pentru a vedea mai bine și pentru a putea scrie și citi. Ceea ce îi va forța coloana”, adaugă Cătălin Docea.

 

8 din 10 copii au probleme cu coloana

Opt din zece copii ajung să aibă probleme cu coloana, printre cele mai întâlnite fiind scolioza și cifoza, din cauză că aceștia car o greutate prea mare în ghiozdanele lor. În teorie, un copil care cântărește 30 de kg nu ar trebuie să aibă un ghiozdan mai greu de 3 kg. În realitate, acesta are de multe ori chiar și 5 kg. 

„Dacă ghiozdanul este greu, atunci o să avem un punct slab asupra coloanei. În funcție de axul de greutate, adică punctul slab, se îndreaptă și coloana vertebrală. Atunci se produce un disconfort, durere, copilul nu mai merge drept, iar poziția așa-zis comodă pe care o alege va determina scolioza sau cifoza”, spune medicul ortoped.

Copiii bolnavi de scolioza și cifoza nu au voie să joace fotbal, tenis sau să facă sărituri, sporturi ce implică mișcări și răsuciri bruște și care solicită partea de jos a coloanei.

 

Ce este de făcut?

O recomandarea esențială sunt utilizarea băncilor înclinate. Potrivid medicului, cele mai bune ghiozdane sunt cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale, printr-un perete flexibil din burete.

„Înălțimea scaunului este și ea foarte importantă. Trebuie să-i permită copilului să atingă podeaua cu toată suprafața tălpilor. Și salteaua patului trebuie să fie tare, dacă copilul obișnuiește să doarmă pe spate.

S-ar putea potrivi chiar și dimensiunea ghiozdanului în raport cu înălțimea copilului. Bretelele trebuie să fie reglate în mod egal, astfel încât partea de jos a ghiozdanului să se plieze pe curbura lombară. Ghiozdanul nu trebuie ținut pe un singur umăr”, completează specialistul ortoped

Specialistul mai recomandă evitarea ghiozdanelor de tip troler sau poștaș, pentru că acestea ar putea produce dezvoltări asimetrice ale musculaturii, iar elevii ajunși la maturitate ar putea fi victimele unor afecțiuni mai serioase, cum ar fi hernia de disc sau spondiloza, transmite cotidianul.ro.

Preluat de la: zugo.md