Design-fara-titlu-23.jpg

Loreen este o producătoare de muzică și o cântăreață suedeză de origine marocană care a ajuns la faimă internațională după ce a câștigat Eurovision Song Contest 2012 la Baku, Azerbaidjan. Loreen este una dintre puținele persoane care au reușit să câștige concursul Eurovision de două ori, interpreta repetându-și performanța din 2012 în 2023.

Interesată să devină muziciană, Loreen a participat la concursul televizat Idol 2004, ocupând locul 4 în clasament. Anul următor a lansat primul ei single – The Snake – împreună cu Rob’n’Raz.

În 2010, Loreen a semnat cu o nouă casă de discuri – Mohito Music. Până la sfârșitul anului 2010, s-a anunțat că Loreen va participa la Melodifestivalen 2011, selecția suedeză pentru Eurovision Song Contest 2011, cu piesa ei My Heart Is Refusing Me. Piesa a fost votată la a doua selecție, dar nu a ajuns în finală.

Loreen a participat din nou în anul următor și a câștigat Melodifestivalen 2012 cu piesa Euphoria. Ea a reprezentat Suedia la Eurovision Song Contest 2012 la Baku, Azerbaidjan.

Piesa a câștigat Eurovision Song Contest 2012 cu un total de 372 de puncte. 114 puncte au venit reprezentantei Suediei de la juriul internațional, iar 32,7 %, adică 154 de puncte, au venit de la spectatori.

Loreen a lansat două albume de studio, Heal (2012) și Ride (2017). Heal a ajuns pe primul loc în Suedia și pe locul 71 în topurile din Marea Britanie. Ride a ocupat locul 31 în topurile albumelor suedeze. Ea a lansat, de asemenea, 19 single-uri, inclusiv piesele pentru Eurovision Euphoria și Tattoo. Euphoria a urcat în fruntea topurilor din toată Europa, obținând locul 1 în Austria, Germania, Finlanda, Irlanda și Norvegia și atingând locul 3 în Marea Britanie.

În cadrul concursului Eurovision 2023, Loreen a interpretat piesa Tattoo și a obținut un total de 583 de puncte, câștigând pentru a doua oară marele concurs internațional de muzică, Eurovision Song Contest.


Regatul Unit a organizat concursul din anul acesta în numele câștigătorilor din anul 2022, Ucraina. Finala Eurovision a avut loc la M&S Bank Arena din Liverpool, sâmbătă, 13 mai. Acesta este primul Eurovision Song Contest care a avut loc în Marea Britanie după 25 de ani. Competiția este alcătuită din două semifinale și marea finală, toate acestea fiind transmise în direct.

Pe 9 mai, a avut loc prima semifinală a concursului muzical Eurovision 2023. Republica Moldova a evoluat alături de alte 14 țări, printre care Serbia, Portugalia, Croația și Israel.

Pe 11 mai, publicul a urmărit cea de a doua semifinală a concursului muzical Eurovision 2023. A evoluat și România, alături de alte 15 țări, printre care Armenia, Belgia, Albania și Georgia. 10 țări au reușit să se califice în marea finală.

Preluat de la: diez.md