Zodiile-ascunse-in-Cina-cea-de-Taina-a-lui-Da-Vinci.-Ce-nativ-este-Iisus-de-fapt1.jpg
Una dintre cele mai cunoscute picturi ale lui Leonardo da Vinci este „Cina cea de taină”. Lucrarea stă la baza mai multor teorii conspiraționiste ce au reușit a genera unul dintre cele mai de succes filme ale anului 2006.

Personalitatea lui Leonardo da Vinci a stat în centrul uneia dintre cele mai remarcante accelerări culturale și științifice din întreaga istorie a omenirii, renumitul pictor italian fiind considerat adesea cel mai de seamă geniu care a existat vreodată. Picturile lui Leonardo da Vinci au stârnit mereu zeci de întrebări și neclarități atât pentru admiratorii de artă, cât și pentru oamenii de știință sau reprezentanții bisericii. În acest articol ți-am pregătit o listă de lucruri captivante pe care cel mai probabil nu le știai despre opera lui Leonardo da Vinci – „Cina cea de taină”. Garantăm titlul unui film bun și o melodie plăcut de înfricoșătoare.

Cifra trei

Tabloul conține mai multe aluzii aduse numărul trei (care probabil simbolizează Sfânta Treime). Discipolii sunt așezați în grupuri de cate trei; sunt trei ferestre, in timp ce forma mântuitorului este triunghiulară.

Maria Magdalena – soția lui Iisus?

Opera de artă a geniului a fost subiectul a numeroase teorii ale conspirației, scriindu-se în urma acestora numeroase cărți, printre care și bestselleruri precum: „Codul lui Da Vinci” (2003) de Dan Brown și „Revelația Templierilor” (1997). De asemenea, pe baza romanului cu același nume, în anul 2006 a fost difuzat filmul „Codul lui Da Vinci”, acesta fiind interzis în mai multe țări și criticat dur de biserica catolică. Conspirația constă în faptul că apostolul Ioan era recunoscut ca fiind de fapt Maria Magdalena, aparenta soție a lui Iisus.

Cine se ascunde în spatele lui Iuda?

Unii specialiști în artă afirmă că chipul apostolului care stă cu spatele spre Iisus, adică Iuda, este de fapt autoportretul lui Da Vinci. Ținând cont că pictorul avea viziuni ateiste, această ipoteză este foarte plauzibilă. O altă teorie afirmă că toate chipurile apostolilor ar fi fost inspirate din modele reale. Astfel, atunci când a trebuit să aleagă chipul trădătorului Iuda (al cincilea de la stânga la dreapta, ținând în mână o pungă cu bani), Leonardo da Vinci a vizitat închisorile din Milano în căutarea infractorului cu cel mai potrivit chip pentru acel personaj.

Profeţie despre sfârşitul lumii

Unele voci susțin că pictura celebră reprezintă o profeție ce anunță sfârșitul lumii. Leonardo da Vinci ar fi prezis că sfârșitul lumii va veni pe 1 noiembrie 4006, potrivit unei cercetătoare de la Vatican. Sabrina Sforza Galitzia afirmă că dovezile care stau la baza acestei teorii s-ar afla în pictura murală. Fereastra din partea centrală a lucrării, pictată deasupra lui Iisus și a discipolilor Lui, prezentați înainte de Crucificare, conține un puzzle „matematic și astrologic”.


Una dintre schițele lui Leonardo pentru „Cina cea de taină”. Sursă: tripimprove

„Cina cea de taină“ este estimată la 510 milioane de dolari. Principalul motiv pentru care n-a fost vândută sau furată pană acum este acela ca nu poate fi mutată. Este a treia în topul celor mai scumpe lucrări artistice din lume, după Capela Sixtină (789 de milioane de dolari) și Gioconda (642 de milioane de dolari).

Este mai mare decât credeți și nu o veți găsi în muzeu

Nenumărate reproduceri ale picturii au fost realizate de-a lungul secolelor, cu diverse dimensiuni, însă lucrarea originală are mărimile de 4,5 metri înălțime și 8,8 metri lungime. „Casa” permanentă a picturii nu este un muzeu, capodopera se află la o mănăstire din Milano. Iar deplasarea ei în alte zone ale lumii ar fi o chestiune cel puțin dificilă. Leonardo da Vinci a pictat această operă de factură religioasă direct pe peretele principal al sălii de mese din mănăstirea Santa Maria delle Grazie în perioada 1495-1498.

Cum sună „Cina cea de taină”?

Giovanni Maria Pala, un muzician în vârsta de 45 de ani a descoperit că pictura lui da Vinci ascunde o compoziție muzicală care oferă o atmosferă și mai tainică picturii. Potrivit muzicianului, dacă se suprapune un portativ picturii, bucățile de pâine și mâinile apostolilor pot fi interpretate drept note muzicale. Totuși, muzica produsa prin citirea portativului suna mai puțin genial, aceasta cel puțin până în momentul în care italianului i-a venit ideea să citească notele de la dreapta la stânga. Este cunoscut faptul că Da Vinci scria astfel. Puteți audia melodia în clipul de mai jos.

Surse articol: nordestnews.ro și enigmatica.ro.

Preluat de la: diez.md