moon-app-com-Nn8fCF0LV2M-unsplash.jpg

Poluarea atmosferică dăunează sănătății umane și mediului. Potrivt Agenției Europene de Mediu, o proporție semnificativă a populației Europei locuiește în zone, în special orașe, unde apar depășiri ale standardelor de calitate a aerului. Poluanții atmosferici emiși într-o țară pot fi transportați în atmosferă, contribuind la o calitate scăzută a aerului în alte zone.

Agenția Europeană de Mediu informează că aproximativ 90 % din locuitorii orașelor din Europa sunt expuși la poluanți în concentrații peste nivelurile de calitate a aerului considerate dăunătoare pentru sănătate. 

Compania elvețiană de tehnologie a calității aerului, IQAir, a publicat un raport care prezintă un clasament al orașelor privind calitatea aerului și poluarea.

Potrivit raportului, cel mai poluat oraș a fost desemnat Chiang Mai din Thailanda. Orașele Hanoi din Vietnam și Lahore din Pakistan s-au situat pe locul 2 și respectiv 3 privind nivelul de poluare înregistrat. Topul celor cinci cele mai poluate regiuni la nivel mondial este completat de orașele Dhaka din Bangladesh și Ulaanbaatar din Mongolia.


Sursă: IQAir

Capitala Ucrainei, Kiev, se situează pe locul 14, cu un nivel moderat de poluare al orașului.


Sursă: IQAir

La finalul clasamentului, cu o calitate înaltă a nivelului aerului s-au clasat orașele Melbourne și Sydney din Australia și Salt Lake City din Statele Unite ale Americii (SUA).


Sursă: IQAir

Orașele din Republica Moldova sau România nu se regăsesc în raportul publicat de IQAir.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nivelul de poluare a aerului din Moldova, văzut din spațiu, este relativ scăzut în comparație cu alte țări europene, fiind în mare parte în limitele ghidurilor privind calitatea aerului.

Concentraţiile de dioxid de azot în Moldova sunt în general scăzute. Acest poluant al aerului provine în principal de la mașini și alte autovehicule, de la rafinarea petrolului și a metalelor, generate de energie electrică, industriile prelucrătoare și procesarea alimentelor. 

Valori crescute au fost observate în Chișinău și în împrejurimi, în jurul graniței cu Ucraina, în special acolo unde se află centrala Cuciurgan, și în jurul orașelor Tiraspol și Râbnița. Regiunile Chișinău, Tighina și Bălți au cel mai ridicat nivel mediu de poluare cu dioxid de azot.

Preluat de la: diez.md