11.00. Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că, până în prezent, au fost uciși circa 15 600 de soldați ruși, au fost distruse peste 1 578 de blindate, 1 008 mașini militare, 101 avioane, 267 de sisteme de artilerie, 124 de elicoptere, 47 de sisteme de apărare aeriană, peste 500 de tancuri etc.
Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat ultima dată că numărul soldaților decedați al armatei ruse este în jur de 600 de persoane. Rusia nu a confirmat datele prezentate de Ucraina. Autoritățile americane spun că Rusia a pierdut cel puțin 7 000 de soldați.
9.30. De la începutul războiului, 121 de copii au decedat în Ucraina, iar 163 au fost răniți. Despre aceasta anunță oficiul procurorului general al Ucrainei.
9.0. Astăzi, 23 februarie, în Ucraina vor fi organizate nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele afectate de război. Despre aceasta a anunțat viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuc.
8.26. În adresarea video din această noapte, Volodâmâr Zelenski a spus că eforturile de evacuare a civililor din Mariupol prin coridoare umanitare au fost întrerupte de „bombele rusești”. Președintele Ucrainei a menționat că o coloană umanitară a fost capturată de Rusia, iar lucrătorii guvernamentali au fost luați prizonieri.
7.57. Președintele SUA, Joe Biden, va efectua joi, 24 martie, o vizită la Bruxelles, unde va participa la summitul NATO și se va întâlni cu liderii țărilor G7 și ai UE pentru a discuta despre invazia armatei ruse în Ucraina, scrie Reuters.
3.39. O imagine din satelit de la Maxar, realizată pe 22 martie, a captat mai multe blocuri în flăcări din Mariupol.
2.31. Forțele armatei ale Ucrainei au distrus muniția armatei ruse din regiunea Luhansk, scrie Unian.
1.38. Armata rusă a jefuit și a distrus cel mai nou laborator în valoare de 6 milioane de euro din zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobâl, transmite Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excludere.
Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!
Preluat de la: diez.md