P1082028.jpg

Orice oportunitate la care vă propuneți să vă înscrieți impune un set de acte pe care trebuie să le expediați, astfel încât organizatorii să poată depista dacă sunteți sau nu eligibili. Unul dintre aceste acte este CV-ul, care se regăsește în lista documentelor necesare pentru majoritatea oportunităților. În acest material vă propunem spre lectură o serie de informații utile de care să țineți cont în procesul de realizare a unui CV, astfel încât să convingeți evaluatorii că sunteți candidatul potrivit pentru o bursă, un program sau orice altă oportunitate.

Pentru stabilirea unor criterii exhaustive pe care ar trebui să le urmați în timp ce vă formați CV-ul pentru a vă înregistra la o oportunitate, am discutat cu Ilinca Gherța, coordonatoare de proiecte în cadrul companiei delucru.md.

În primul rând, este necesar să rețineți că CV-ul trebuie să fie clar, concis, structurat, relevant, autentic și ușor de citit. Înainte să creați CV-ul, trebuie să vă informați cu exactitate despre tipul oportunității la care urmează să aplicați. CV-ul trebuie:
# să reflecte personalitatea candidatului;
# să comunice despre valorile, ambițiile și plus valoarea pe care o veți aduce în cazul în care veți fi selectați.

„CV-ul este cel care convinge organizatorii să te cheme sau nu la interviu. Din acest motiv e foarte important să acordăm o mare atenție acestui proces”, accentuează Ilinca.

Un CV destinat unei oportunități trebuie să aibă cel mult două pagini. În opinia coordonatoarei, ideal ar fi chiar una singură în care toată informația să fie structurată în forma literei V (în două coloane) sau Z (într-o singură coloană) pentru a putea fi parcursă mai ușor. Tot ea vă recomandă să evitați graficele, fonturile diferite și culorile stridente.

În legătură cu informațiile privind datele de contact, Ilinca vă sugerează să utilizați adresa de e-mail pe care o folosiți ([email protected]), un număr de telefon și profilul de LinkedIn, dacă acesta este completat, și orașul locului de muncă.

Pe lângă datele de contact este important să adăugați:
# obiectivul profesional;
# experiența de muncă, dacă există;
# în cazul în care nu aveți sau nu ați avut un loc de muncă propriu-zis, dar ați făcut voluntariat în baza unui contract de voluntar, se consideră drept experiență de muncă și o puteți adăuga la secțiunea experiență;
# sunt foarte importante abilitățile tehnice și soft, cunoașterea limbilor străine, activitățile de voluntariat și recomandările.

CV-ul vostru trebuie să conțină detalii și despre competențe sau calificări. Detaliile despre această etapă depind de tipul oportunității pentru care vă înregistrați. Cu toate acestea, Ilinca subliniază că indiferent de industrie este un avantaj competitiv pentru orice candidat să aibă abilități digitale, să cunoască limbi străine, să aibă abilități de comunicare, abilitatea de învățare continuă, de sistematizare a informațiilor, adaptabilitate și reziliență.

Ilinca spune că înserarea unei fotografii în CV este la discreția candidatului. Cu toate acestea, există unele țări (Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Irlanda, Canada) unde includerea fotografiei în CV este interzisă, iar dacă vă propuneți să aplicați la oportunități în aceste țări, este important să țineți cont de acest aspect. Tinerii trebuie să înțeleagă că regulile cu privire la CV variază de la o țară la alta. Recrutorii sunt obișnuiți să primească CV-uri cu sau fără fotografie, în funcție de tipul oportunității.

În situațiile de incertitudine este recomandabil să evitați includerea unei fotografii personale în CV. În cazul în care organizațiile sunt interesate în evaluarea aspectul fizic în procesul de selecție, acestea vor solicita explicit atașarea unei fotografii în cadrul aplicației.

De asemenea, trebuie să ia în considerare faptul că recrutorii probabil vor efectua cercetări online pentru a obține informații despre candidat, în special pe platformele de socializare. Prin urmare, chiar și în absența unei fotografii în CV, este posibil ca evaluatorii să-și facă o impresie despre viitorii participanți. În acest sens, este esențial să se acorde o atenție deosebită construirii unei prezențe online pozitive și profesionale, astfel încât aceștia să aibă o percepție clară despre candidat în absența unei fotografii.

Ilinca a ținut să evidențieze și cele mai comune greșeli pe care le comit tinerii în procesul de redactare a unui CV. Printre acestea se numără:
# neajustarea CV-ului conform oportunității la care se înscriu;
# adaugă abilități pe care nu le dețin;
# includ multe grafice, fonturi, culori;
# la datele de contact indică mai multe informații decât este necesar (adresa de domiciliu, numărul apartamentului, starea civilă);
# greșeli gramaticale, informații irelevante;
# CV-ul nu trebuie să fie în format DOCX, ci în PDF.

Pentru a evita aceste greșeli și pentru a formula un CV potrivit astfel încât să fiți siguri că veți fi selectat pentru oportunitățile care vă înregistrați, am întrebat-o pe Ilinca ce platforme vă pot ajuta în acest sens. „Eu recomand tinerilor să-și creeze CV-ul pe delucru.md. Modelul pe care îl propunem a fost confirmat de cei mai buni recrutori de la noi. Vă recomandăm ce anume ar trebui să scrieți la fiecare secțiune în cazul în care nu știți și e absolut gratuit.” De asemenea, coordonatoarea a mai menționat despre Canva. Acolo sunt foarte multe modele, dar este important să nu exagerați cu designul. La fel, LinkedIn este e o platformă recomandată unde vă puteți crea CV-ul.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md