IMGL0068.jpg
Vinul Moldovei din regiunile cu Indicație Geografică Protejată (IGP) a impresionat din nou la „ProWein” – cea mai mare expoziție dedicată vinului și băuturilor spirtoase din Europa. Cea de-a 25-a ediție a evenimentului a avut loc în perioada 17-19 martie, în orașul german Dusseldorf.

Țara noastră s-a remarcat nu doar prin vinuri bune, dar și printr-un stand unic al brandului de țară „Wine of Moldova”, cu o suprafață de 180 de metri pătrați. Vizitatorii standului au fost invitați să facă o excursie în toate cele trei regiuni cu IGP – „Ștefan Vodă”, „Codru” și „Valul lui Traian”, savurând din vinurile și „terroir”-ul local în zonele de degustare special amenajate. Tradițiile milenare de vinificație, podgoriile moldovenești și principalele atracții turistice au fost descoperite și admirate pe un ecran LED de 60 de metri pătrați, instalat pe stand, dar și prin intermediul unei platforme de realitate virtuală. Iar renumiții experți și Masters of Wine Caroline Gilby, Sarah Abbott și Robert Joseph au povestit despre evoluția sectorului vitivinicol din ultimii ani și au organizat degustări ale vinurilor de calitate din cele 3 regiuni cu IGP.

IMGL0051

Cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului, responsabil de participarea Republicii Moldova la acest eveniment, cele 39 de vinării au oferit spre degustare 450 de vinuri și divinuri pentru cei aproximativ 60 de mii de vizitatori din peste 130 de țări ale lumii: distribuitori, importatori și experți din domeniu.

Gheorghe Arpentin, director al Oficiului Național al Viei și Vinului: „ProWein” este cea mai importantă expoziție comercială destinată vinurilor din Europa și nu numai. Aici este locul în care se întâlnesc profesioniștii din domeniu, iar pentru Republica Moldova evenimentul este unul reprezentativ. Acum 5 ani, la „ProWein” a avut loc lansarea internațională a brandului vinicol de țară „Wine of Moldova. A legend alive”, care a reunit sub umbrela sa toți producătorii moldoveni. În această perioadă, Vinul Moldovei a înregistrat multiple succese și a acumulat în palmaresul său mii de medalii la concursurile internaționale de profil, dintre care doar anul trecut – peste 550.”

IMGL0068

Vinurile moldovenești, apreciate la concursul „MundusVini”, desfășurat recent, au putut fi savurate și în zona celor mai premiate vinuri din întreaga lume, special amenajată în cadrul pavilionului de la „ProWein”. În acest an au fost medaliate 42 de vinuri, dintre care 19 – cu aur și 23 – cu argint, iar două dintre ele s-au învrednicit și de marea distincție „Best of Show”. Aceste succese i-au asigurat Moldovei un loc de vază, alături de 60 cele mai cunoscute regiuni și națiuni vitivinicole, prezente la „ProWein”. Astfel, cele mai apreciate vinuri moldovenești au putut fi degustate de toți doritorii.

Despre succesele înregistrate de Vinul Moldovei pe parcursul anilor, despre medaliile câștigate, dar și despre prezența Republicii Moldova la expoziția „Prowein” au scris și cele mai importante reviste internaționale de profil, precum „Sommeliers Interntional”, „Wine Business International” (www.meininger.de) , agenții internaționale de presă din Europa (Deutsche Presse-Agentur, Algemeen Nederlands Persbureau, news aktuell Schweiz AG, APA-OTS , Europa Press, Adnkronos, PAP , CTK ) și bloggeri specializați.

Astfel, în această perioadă peste 200 de articole au fost publicate în presa internațională, în special cea din țările care reprezintă piețele țintă (România, Cehia, Polonia).

Participarea țării noastre la eveniment este asigurată și finanțată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu susținerea partenerului strategic de dezvoltare – Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

 

Preluat de la: diez.md