În fiecare zi, în toată țara se desfășoară o multitudine de evenimente interesante la care poți participa. Mai jos îți prezentăm câteva dintre cele programate pentru perioada 4-10 martie.
Violonistul Alexandru Croitor și acordeonistul Emil Croitor sunt protagoniștii concertului din 4 martie. Cei doi au pregătit un program ce include melodii de dans specifice tradițiilor evreiești.
Concertul va avea loc la Palatul Republicii luni, 4 martie, începând cu ora 18.00.
Aici găsiți detalii, inclusiv despre bilete.
Pe scenă vor evolua: Ionuț Fulea, Viorica Macovei, Cristian Pomohaci, Ion Paladi, Lilia Roșca, Mihai Ciobanu, Nicolae Ciubotaru, Alexandru Brădățan, Andreea Haisan, Paul Ananie, Oana Tomoiaga, Gabriel Dumitru, Cristian Botgros, Mihaela Tabură, Mariana Dobzeu. Invitată de onoare – Irina Loghin.
Artiștii vor fi acompaniați de Orchestra Națională de Muzică Populară „LĂUTARII”, dirijor – Corneliu Botgros, director și dirijor principal – Nicolae Botgros.
Evenimentul se va desfășura la Palatul Național „Nicolae Sulac” luni, 4 martie, începând cu ora 18.00.
Aici găsiți detalii, inclusiv despre bilete.
Hiturile de aur ale anilor ’70-’90 sunt fredonate de generații întregi. Pe 5 martie, acestea vor fi interpretate LIVE la Chișinău, de legendele muzicii:
# La Bouche;
# Kevin McCoy – Bad Boys Blue;
# Precious Wilson – Eruption.
Concertul se va desfășura la Palatul Național „Nicolae Sulac” marți, 5 martie, începând cu ora 18.00.
Aici găsiți detalii, inclusiv despre bilete.
Pe scenă vor evolua:
# Cellia Costea (soprano), Grecia;
# Vasilica Stoiciu-Frunză (pian), România;
# Sergiu Mușat (clarinet), Republica Moldova.
Evenimentul se va desfășura la Palatul Republicii marți, 5 martie, începând cu ora 18.00.
Aici găsiți detalii, inclusiv despre bilete.
ZDOB ȘI ZDUB va cânta alături de VOLTAJ, oferind publicului ocazia să fredoneze cele mai tari hituri și piesa care a unit cele două trupe – „FRATZ”.
Concertul va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” miercui, 6 martie, începând cu ora 18.00.
Aici găsiți detalii, inclusiv despre bilete.
După succesul din octombrie 2023, când a avut loc premiera proiectului „NE-AM UNIT”, Nicolae Botgros, Alex Calancea, Vali Boghean și Cristofor Aldea-Teodorovici revin pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac”.
Evenimentul s eva desfășura joi, 7 martie, începând cu ora 18.00.
Aici găsiți detalii, inclusiv despre bilete.
Baletul „Frumoasa din Pădurea Adormită” este cunoscut pentru compozițiile sale muzicale sofisticate, care au capturat atenția și inimile publicului de-a lungul sutelor ani. Piotr Ceaikovski a reușit să creeze o muzică impresionantă, care ilustrează cu măiestrie povestea fermecătoare a unei prințese blestemate și a unui prinț curajos care o eliberează din adâncul somnului.
Spectacolul va fi jucat la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” joi, 7 martie, începând cu ora 18.00.
Aici găsiți detalii, inclusiv despre bilete.
Proiecția scurtmetrajelor va fi precedată de o scurtă introducere pentru a oferi context evenimentelor reprezentate și va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu artistul Ghenadie Popescu.
În cadrul evenimentului vor fi proiectate patru producții cinematografice.
#1. Țigănești-Kurgan-Țigănești – scurtmetrajul spune povestea lui Vasile Vieru, născut în satul Țigănești, Strășeni. În vara anului 1949, la vârsta de 13 ani, împreună cu mama și fratele său mai mare, a fost deportat în regiunea Kurgan, în sud-vestul Rusiei de astăzi. Animația a avut la bază desene realizate de copiii din satul Țigănești în timpul unei școli de vară.
#2. Amintiri din copilărie – în urmă cu aproximativ 10 ani, Ghenadie Popescu a început să intervieveze supraviețuitori ai deportărilor din 1941 și 1949 și persoane supuse represiunii regimului sovietic. În prezent el deține o arhivă cu peste 100 de mărturii, pe care dorește să le aducă la viață prin animațiile sale.
#3. Elena Severin, 1940 – povestea unei alte supraviețuitoare. Elena își amintește noaptea în care forțele de securitate sovietice au venit să o caute pe ea și pe familia sa. La vârsta ei fragedă, amintirile devin mai curând anecdotice și asta este ceea ce surprinde în acest scurtmetraj.
#4. Pisica fără nume – în timpul deportărilor în masă din 1949 a avut loc și un proces de colectivizare a animalelor. Pisicile, care aparent nu aveau nicio funcție în cadrul noului sistem, au fost întâmplător uitate. Animația prezintă, cu umor, povestea unei pisici fără nume.
Evenimentul se va desfășura la Zpațiu pe 7 martie, începând cu ora 19.00.
Pe scenă vor evolua: Valentina Nafornița, Surorile Osoianu, Ana Cernicova, Cristina Scarlat, Nina Țurcanu Furtună, Dara, Aliona Moon, Tatiana Turtureanu, Sofia Scarlat, Milla Danilceac, Vlad Fotescu, acompaniați de Orchestra Națională Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova”.
Seara va fi completată de momente scenice impresionante, create de Dana Ciobanu, Rodica Ciorănică, Lili Lozan, Ala Menșicov, Cristina Miron, Carina Muller, Olga Anghelici, Lorina Buga, Nicu Țurcanu.
Evenimentul se va desfășura la Palatul Național „Nicolae Sulac” vineri, 8 martie, începând cu ora 18.00.
Aici găsiți detalii, inclusiv despre bilete.
Angry Band, AKORD, Brio Sonores, Constantin Moscovici și Ionel Istrati sunt cei care vor evolua vineri pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.
Evenimentul va începe la ora 19.00.
Aici găsiți detalii, inclusiv despre bilete.
„Pasiunea Ioanei d’Arc” este o dramă psihologică franceză regizată de Carl Theodor Dreyer, clasată pe locul 208 în cele mai bune 250 de filme conform IMDd. Totodată, producția este inclusă în cele mai importante 100 de filme din istoria cinematografiei conform TIFF și în cele mai bune 100 de filme ale secolului al XX-lea conform Village Voice.
Evenimentul va avea loc în incinta Teatrului Radical, pe 9 martie, la ora 18.00.
Aici găsiți detalii, inclusiv despre bilete.
The Urs, Alina Eremia și EMAA te așteaptă cu cele mai tari hituri sâmbătă, 9 martie, într-un concert incendiar.
Evenimentul se va desfășura la Palatul Național „Nicolae Sulac” începând cu ora 18.00.
Aici găsiți detalii, inclusiv despre bilete.
Veți avea parte de o călătorie prin zonele balcanice, unde mărțișorul este un simbol al dragostei. Într-un univers al dansului, al muzicii și al legendelor, veți fi purtați într-o călătorie plină de emoție și culoare. Cu eleganță și grație, artiștii Baletului Național „JOC” vor da viață acestui simbol ancestral.
Evenimentul se va desfășura la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” pe 9 și 10 martie, începând cu ora 18.00.
Aici găsiți detalii, inclusiv despre bilete.
Pentru prima dată, Alternosfera pornește într-un turneu acustic care va trece prin opt orașe. Povestea programului unplugged a început în urmă cu trei ani, când trupa a încercat o rearanjare a pieselor sale într-un format acustic. Tot experimentând cu diferite instrumente și structuri, Alternosfera a conceput Theatroll | Corbul Troian, unde piese din discografia trupei au fost reinterpretate și cântate alături de orchestră pe cele mai mari scene de teatru.
În centrul atenției vor sta piese care nu se regăsesc foarte des în concertele electrice, dar care sunt foarte așteptate de fani.
Evenimentul se va desfășura la Teatrul Fără Nume duminică, 10 martie, începând cu ora 20.00.
Aici găsiți detalii, inclusiv despre bilete.
În fiecare an, pe 2 martie, marcăm Ziua Memoriei și Recunoștinței. În acest context, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția „Războiul de pe Nistru. Nu vrem să se repete în casa noastră!”, concepută ca un omagiu adus tuturor participanţilor la acţiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova.
În cadrul expoziției sunt expuse circa 90 de documente din colecțiile bibliotecii, fiind sistematizate în două compartimente:
#1. Războiul de pe Nistru: cauzele, consecințele, problema transnistreană în opinia publică;
#2. Omagiu și recunoștință eroilor neamului.
Expoziția se află în incinta blocului central al Bibliotecii Naționale și poate fi vizitată până pe 2 aprilie.
Preluat de la: diez.md