dieta-mediteraneana.jpg

Una dintre marile similarități ale tuturor acestor locuri unde domnesc centenarii? Toți au diete care se bazează în mare măsură pe alimentele de origine vegetală. În cartea sa, ”The Blue Zones Solution”, Dan Buettner identifică locurile din lume în care oamenii trăiesc cel mai mult sau ceea ce el a numit ”Zone Albastre”.

Îți spunem ce mănâncă unii dintre cei mai vârstnici oameni care trăiesc și ce să înveți de la ei pentru a-ți crește durata de viață. Iată unde trăiesc aceștia și care sunt secretele lor: 

Dacă un indicator al sănătății este că faci sex, ei bine, nu este surprinzător că icarienii trăiesc mai mult decât majoritatea – studiile preliminare arată de fapt că aproximativ 80 la sută dintre bărbații icarieni cu vârsta între 65 și 85 de ani încă sunt activi sexual. De unde vine această energie? Probabil din „versiunea lor extremă și unică” a dietei mediteraneene, care include ulei de măsline, ierburi sălbatice, cartofi, brânză feta, mazăre neagră, năut, lămâi, plante mediteraneene, cafea și miere.

Okinezenii care au peste 65 de ani (adică cei care au crescut cu o dietă mai tradițională fără fast food-ul care a infiltrat obiceiurile alimentare ale japonezilor mai tineri) au cea mai mare speranță de viață din lume: optzeci pentru bărbați și optzeci și opt pentru femei. Alimentele lor de top pentru longevitate includ bitter melon (care este de fapt un dovleac), tofu, o varietate mov de cartofi dulci, usturoi, turmeric, orez brun, ceai verde, ciuperci shiitake și alge marine (kombu și wakame).

În cea mai mare parte a lumii, pentru fiecare bărbat care ajunge la 100 de ani, există cinci femei care fac la fel. Dar aici, raportul este 1:1, și nu pentru că femeile mor tinere, ci pentru că bărbații scapă de boala de inimă pentru mai mult timp. Alimentele de top ale sardinienilor pentru longevitate sunt pâinile integrale, inclusiv pan carasau, carta da musica, orgiathu și moddizzosu, fenicul, fasole fava și năut, roșii, brânză pecorino, migdale, ciulin de lapte, orz și vin Cannonau.

Oamenii din Nicoya ajung la vârsta de 90 de ani la rate de până la două și jumătate mai mari decât media americană, evitând bolile de inimă, multe tipuri de cancer și diabetul. Lucrul cu adevărat important: ei cheltuie aproximativ 1/15 din ceea ce cheltuim noi pe sănătate. Alimentele lor de top pentru longevitate includ tortilas de porumb, diverși dovlecei, papaya, cartofi dulci, fasole neagră, banane și platan și pejivalles, fructe mici portocalii din America Centrală.

Loma Linda are cea mai mare concentrație de adventiști de ziua a șaptea din SUA, majoritatea dintre ei urmând o dietă pe bază de plante, cu cantități mici de lactate și pește. Alimentele lor de top pentru longevitate includ avocado, somon, nuci, fasole, multă apă (șase până la opt pahare pe zi), terci, pâine integrală și lapte de soia fără zahăr.

Sursă foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro